Hälsinglands Utbildningsförbund
Följ oss på facebook!
Följ oss på instagram!
Följ oss på youtube!
Hälsinglands Utbildningsförbund
Meny

Publicerad 2018-10-25

Att ständigt utvecklas

Innan novembermörkret faller in berättar direktionens ordförande, Mattias Åhlund, om hur stolt han är efter Öppet hus-kvällarna och ser fram mot vuxenutbildningens mässor. Han poängterar även och hur viktigt det är lära sig av andra, både genom forskning och tillsammans med kollegor.

Vad duktiga ni är!

Wow vilka bra Öppet hus-aktiviteter vi har haft i veckan; först Torsbergsgymnasiet och igår Staffangymnasiet! Mycket proffsigt genomfört av elever och personal - så fantastiskt bra på att förmedla information om våra program. Det var en stolt ordförande som delade de två välbesökta kvällarna med er! Jag tror att ni blivande gymnasieelever (och vårdnadshavare) kommer att känna er säkrare inför stundande gymnasieval. Missade ni Öppet hus-kvällarna finns det möjlighet till prova på-dagar på de olika programmen för att underlätta valet ytterligare. Jag hoppas självklart att ni ungdomar väljer våra skolor och att vi får ett bra söktryck till våren!

Om du som vuxen behöver inspiration, känner att du vill lära dig något nytt och utveckla dig ordnar vi två utbildningsmässor nu under hösten - CFL Söderhamn redan nu på fredag 26/10 och om två veckor är det CFL Bollnäs tur i samarbete med Folkhögskolan som bjuder in torsdag 8/11. Välkommen!

Utveckling och inspiration

För ett par veckor sedan åkte jag och några till från förbundet ner till Västervik och tittade på deras utveckling av lärcentra och träffade ansvariga. Det var otroligt intressant att se hur de jobbade. Sedan åkte vi vidare till Kalmar för träff med andra utbildningsförbund. Det var mycket givande dagar!

Vi har även varit på gymnasiekonferens i Stockholm med inslag i områden som psykisk ohälsa, ökad genomströmning och minska studieavbrotten, digitalisering och samverkan mellan utbildning – arbetsliv. Bra dagar där vi fick bra uppdateringar som kommer bidra till vårt fortsatta arbete i förbundet.

Viktig forskning

Jag är glad att vi i förbundet och våra medlemskommuner för att inte tala om hälsinge­- och länsperspektivet utifrån tillgången vi har till FoU Hälsingland. Där ett antal forskare har tillgång till lokaler och varandra i en forskningsmiljö på CFL Söderhamn. Senast nu var det ett dialog­seminarium inom området integration och segregation. Fler borde ta del av de tillfällen som erbjuds - för det är hur intressant som helst!

På det politiska planet

På senaste direktionssammanträdet tog vi beslutet att några av våra program ska bli mer lärlingsbaserade för att säkerställa att utbudet av utbildningar och självklart med förhoppning att det ska kunna generera fler elever till berörda utbildningar. Lärlingsupplägget gör att vi nu kan erbjuda BF och RL på Staffangymnasiet medan HA och HT öppnas på Torsbergsgymnasiet! Vi tog också budget för 2019. Se protokollPDF

Som politiker och för förbundet som helhet är programråden en viktig arena och en bra möjlighet att ta del av verksamheten och tillsammans med respektive bransch diskutera behov och möjligheter till utveckling. Vi i direktionen har varit på flertalet programråd nu och fortsätter med det. Bra och intressant!

Nu börjar styret på lokala nivån falla på plats i våra medlemskommuner efter valet. Med det kommer också förändringar inför blivande mandatperiod. Jag hoppas att kommunerna ska se sitt och förbundets behov av långsiktighet gällande både budget för fyra år som stöd i lokalfrågorna. När det gäller lokaler behöver vi öka tempot för utveckling och anpassning av dessa för att öka attraktiviteten, kapaciteten och minska kostnaderna. Tycker även att det i stora delar gäller underhåll och inte egentliga investeringar som naturligtvis ska finansieras av kommunerna som äger fastigheterna.

Jag ser fram emot fortsatt utveckling i förbundet och det positiva samarbetet internt som externt. Det behövs verkligen nu när novembermörkret och kylan närmar sig!

Väl mött!!

Mvh Mattias Åhlund, ordförande

Mattias Åhlund

Relaterad läsning:

 • Profilbild Oskar blev egenföretagare 2019-05-07
  Byggprogrammet i kombination med NIU Bandy på Torsbergsgymnasiet utvecklade Oskar Olsson till en egenföretagare och bandyspelare - ett gymnasieval han verkligen kan rekommendera andra.
 • Profilbild Att ständigt utvecklas 2018-10-25
  Innan novembermörkret faller in berättar direktionens ordförande, Mattias Åhlund, om hur stolt han är efter Öppet hus-kvällarna och ser fram mot vuxenutbildningens mässor. Han poängterar även och hur ...
 • Profilbild Pluggar till lärare 2018-10-09
  Abshir jobbade som lärare i Somalia. Idag jobbar han samtidigt som han läser den svenska lärarutbildningen på distans. - Både tufft och bra, säger fyrbarnsfadern.
 • Profilbild Hösten 2018 är här 2018-08-30
  En energifylld förbundsordförande, i Mattias Åhlund, hälsar både nya och gamla studeranden och personal tillbaka till ett nytt spännande läsår efter en varm sommar. Han ser en intensiv höst framför si...
 • Profilbild Dyslexin kunde inte stoppa henne 2018-08-08
  Med teknisk hjälp och stöd från CFL Söderhamn bemästrade Lena dyslexin och pluggade upp betygen och därefter till socionom, allt på hemmaplan. Idag är Lena enhetschef för ett på vård- och omsorgsboend...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Ordförande

Mattias Åhlund (S)

Mobil 072-544 51 15

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund