Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Förbereder sig för högre studier

Therese läser tredje året på Estetiska programmet på Staffangymnasiet. Här förbereder hon sig på högre studier, men inte inom musik - hon vill bli djurvårdare!

Therese Arting

Musiken blir min stora hobby - djuren är min passion

Hon har siktet inställt och hon ska faktiskt inte satsa på musiken som i dag är en stor del av hennes liv. Therese Arting från Edsbyn studerar Estetiska programmet, inriktning musik, på Staffangymnasiet i Söderhamn. Nej, Therese ska bli djurvårdare och planerar att plugga högskoleutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna utanför Uppsala.

- Jag vill ha musiken som hobby!

Kom in i familjen

Det sa klick när hon tillsammans med sin pappa besökte skolans Öppet hus-kväll.

- Det var härligt att komma in här. Det kändes som att komma in i en familj.

Idag pluggar Therese tredje året på gymnasiet. Hon har valt bort pendlandet och är inneboende under veckorna och åker hem till Edsbyn på helgerna. Det har funkat bra; nyttigt att ta ansvar!

Sång, piano och tvärflöjt

Therese huvudinstrument är egentligen tvärflöjt. Det spelar hon på kulturskolan. På estetiska programmet utvecklar hon piano och sång. Hon tycker att det är fantastiskt att man får upptäcka olika musikstilar.

- Det finns inte bara pop och rock.

För Therese del har studierna betytt väldigt mycket och hon har utvecklats som person.

- Här får man träna på att prestera inför andra. I dag tycker jag inte att det är några problem.

Det kan handla om att framträda i cafeterian eller på teatern; både små och stora evenemang.

- Här utgår man också från den nivån man befinner sig musikaliskt.

- Lärarna är verkligen engagerade i oss elever.

Alltid gillat att plugga

Många tror att estetprogrammet är slappt, men så är det inte. Det är ett högskoleförberedande program. Therese har alltid gillat att plugga och nu har hon matematik 2 och naturkunskap som individuellt val. Då behöver hon inte komplettera för att vara behörig att söka in på Sveriges Lantbruksuniversitet.

- SYV-arna här är fantastiska. De har till och med sett till så att jag fick besöka en veterinärklinik.

Om man gillar musik och vill utvecklas som person och vill ge tre års studier till det så är estetprogrammet utmärkt, tycker Therese.

- Det finns en väldig gemenskap här. Här ryms alla personligheter. Som en påse Gott & blandat!

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Staffangymnasiet

Therese Arting

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Hör av dig!

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund