Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Första målet: Svenska

Rawand lär sig svenska fast han inte börjat på SFI än. Idag deltar han i Slussen och i framtiden vill han bli personalvetare.

Rawand Saadonn

Studerade: Slussen

Plats: CFL Bollnäs

Språket är nyckeln

Den första juli 2015 kom 23-åriga Rawand Saadonn till Sverige från Syrien. Nu bor han i
Bollnäs där han har släkt och vänner. I sitt hemland hade han studerat matematik på universitetsnivå.

Sen den dagen Rawand kom till Sverige har han hela tiden varit medveten om att språket är nyckeln till Sverige; både när det gäller utbildning och arbete. Han har deltagit i Work for you och nu är han ivrig med att komma igång med sina SFI-studier, men kön är lång. I väntan på studierna har han på egen hand studerat svenska. Varje dag läser han och försöker tala det svenska språket. Han vill gärna ha en språkvän så att han får tala ännu mer svenska.

Slussverksamhet

Nu deltar Rawand också i Slussen som ger deltagarna förberedande svenska kunskaper med målet att förkorta SFI-tiden så att fler kan beredas plats där.

– Jag trivs bra. Vi lär oss grammatik och grunderna där.

Deltagarna i Slussen kartläggs också kunskapsmässigt så att man hamnar i rätt SFI-nivå.
Rawand vill så fort som möjligt komma igång med sina studier. Han har siktet inställd på komvux och därefter studier på högskola.

Hjälper andra

Men det blir inte fortsatta matematikstudier tror han. Nej, nu funderar han på HR; personalvetare. Rawand har dock nytta av sina kunskaper i matematik och hjälper kamrater som
studerar på komvux med matten.

– Då får jag läsa instruktionerna på svenska och det är bra, tycker Rawand.

Även om Rawand har släkt och vänner i Bollnäs och trivs bra så tänker han ofta på Syrien.

– Man kan inte glömma sitt hemland.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Elev Slussen

Rawand Saadonn

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund