Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Hon vill hjälpa andra

Golnaz flydde till Sverige för två år sedan. Nu läser hon första året på Vård- och omsorgsprogrammet vid Torsbergs­gymnasiet och i sommar väntar en gedigen volontärtjänstegörning.

Golnaz Khairkhah

Läkardrömmar

Golnaz och hennes familj kom till Sverige för två år sedan efter att de flytt från Iran. Hon gick ett år på IM i Edsbyn där hon även bor. Idag läser Golnaz Vård- och omsorgsprogrammet, även om Naturvetenskapliga var hennes plan, då hon drömmer om att bli läkare. Målmedveten som hon är kommer hon göra sitt bästa på gymnasiet och sedan läsa upp de ämnen hon behöver för att fortsätta mot universitet och förverkliga sin dröm.

Ett lärorikt program

Golnaz gillar att läsa om hur männsikokroppen fungerar och tycker att alla borde lära sig mer om sin kropp och hur sjukdomar och mediciner påverkar hälsan. Förutom läsandet, tycker hon att praktiken ger mycket - bättre vetskap om känslor och beteenden hos andra människor. "Men plugga är ändå bäst! Prov är bra!" tillägger Golnaz med ett leende.

Hennes klass, VO15, är bra och ganska blandad för att vara en vård- och omsorgsklass: en fjärdedel är killar. Golnaz har bra och trevliga klasskompisar samt snälla och duktiga lärare - vilket underlättar lärandet. Vård- och omsorgsprogrammet har internationella utbyten, och att få åka till Tyskland och praktisera är något som Golnaz hoppas på senare i utbildningen.

Framtiden

Planerna efter gymnasiet är läsa vidare för att en dag bli läkare, men innan det - redan i sommar kommer Golnaz gör en stor sak för att hjälpa andra människor, där hon hoppas kunna använda de kunskaper hon lärt sig...

 

Volontärtjänstgöring i Afghanistan 15/6—15/8

Golnaz har engagerat sig i Ovanåkers FN-förening och kommer därigenom att resa ner till Kabul i Afghanistan för att hjälpa barn - speciellt tjejer. Situationen för befolkningen i landet är miserabel. Hon känner stor tacksamhet till FN för att hon och hennes familj - och alla andra som flyr krigshärjade och farliga länder - kan bo i ett fredligt land, som till exempel Sverige.

Under sin uppväxt har Golnaz bott i Iran. Situationen för Afghanska flyktingar i Iran är allt annat än human, då deras rättigheter och möjligheter är begränsade. Att utbilda sig som flykting är svårt och kostar massvis med pengar. Hon är ödmjuk och glad för att hon flytt hemskheterna och uppskattar verkligen fred. FNs arbete med att hjälpa fattiga länder och utsatta människor betyder mycket för Golnaz, därför vill även hon engagera sig för att kunna göra världen bättre.

Själva idén att åka till Afghanistan är hennes och hon har fått hjälp att söka bidrag genom FN-föreningen hon är engagerad i. Under hennes volontärresa (Folke Bernedotte-volontär) som sträcker sig mellan 15 juni och 15 augusti kommer Golnaz att göra studiebesök vid skolor, handarbetning/hantverkare, moskéer och även andra samfund. Själva volontärarbetet kommer bland annat att innebära slöjd, trädplantering, läsa, skriva, råd om hygien, mat, information om mänskliga rättigheter och det otroligt viktiga samtalet med flickorna. Läs hela hennes volontärprogram här.PDF

Åka "tillbaka" för att hjälpa flickor

Golnaz som är född i Iran med Afghanska föräldrar har aldrig varit i sitt "hemland", men nu ska hon resa tillbaka till rötterna. Hon förstår språket, kulturen, religionen och känner framför allt att hon kan prata med flickor och deras föräldrar. Flickor kan vara väldigt utsatta och begränsade där. Många flickor får varken gå i skolan eller gå ut. De kan bli bortgifta med en man de aldrig träffat. Golnaz ska försöka skapa förståelse och hjälpa dessa flickor att få ett bättre liv, där deras föräldrar lyssnar på dem och hjälper sina döttrar.

Insamling

Begreppet "resa och packa lätt" gäller inte direkt när Golnaz flyger ner till Kabul. Förutom egen packning kommer hon ta med sig skänkta kläder, pennor, tandborstar och andra hygienartiklar. Tre fulla resväskor. På vägen hem kommer väskorna att fyllas med produkter som barnen sytt för att sälja hemma i Sverige och skicka tillbaka pengarna där de behövs bäst.

Just nu pågår en insamling, där Golnaz fått in över 8 000 kr. För det ska hon köpa böcker, sy­tillbehör och mat och ge till barnen i Afghanistan. Vill du ge ett bidrag? Swisha till 0790238461!  

Förutom insamlingen har tar hon även med sig lite av kunskaperna hon fått i och med att hon läser Vård- och omsorgsprogrammet. Hon kan berätta för både barnen och föräldrarna om hälsa, hygien, bakterier och sjukdomar, men även beteenden och känslor.

När Golnaz kommer tillbaka kommer hon att berätta vidare om situationen i Afghanistan och hur hennes volontärarbete gått.

Golnaz visar affisch

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Torsbergsgymnasiet

Golnaz Khairkhah

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund