Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Interkulturellt utbyte från USA

Kaliforniatjejen Emma gick ES15 under ett lärorikt utbytesår i Bollnäs och hon kan verkligen rekommendera andra att ta chansen och göra det samma!

Emma Chambers

Studerade: Estetiska programmet + svenska

Plats: Torsbergsgymnasiet, Bollnäs

"Go abroad - see the world!"

Emma är 16 år och kommer från ett litet samhälle som heter Felton i närheten av surfstaden Santa Cruz, Kalifornien, USA. Hon ville testa något nytt och anmälde sig till AFS för ett interkulturellt utbyte. Att valet föll på Sverige beror på att hennes mormor Märta kommer härifrån. Ett bra val - ett land och en skola hon verkligen gillar!

Estetiska programmet

När Emma valde inriktning på studierna var estetiska programmet det självklara valet eftersom hon gillar teater. Hon är väldigt nöjd med sitt val. "Excellent" är det första ordet Emma säger när frågan om hur programmet passade henne. Förutom estetiska ämnen läste hon svenska två timmar om dagen, ett par dagar i veckan. Hon förstår det svenska språket bra, men eftersom hon är perfektionist vill hon helst kunna prata rent innan hon använders sin mormors språk.

Språksvårigheten har inte stört Emma i undervisningen på Estetiska programmet, då hon hyllar lärarnas sätt att kommunicera med eleverna, oavsett språk. En annan bra sida hos Estetiska programmet och den svenska skolan är hur självständiga och kreativa skolan lärare låter eleverna vara. "Phenomenal education" fyller hon i innan hon berättar om den amerikanska skolan som hon upplever mer baserad på att lära sig en massa fakta jämfört med den mer tänkande och avslappnande skolan i Sverige som hon verkligen gillar.

Bäst av utbytestiden här i Sverige är de roliga stunderna hon haft med klasskompisarna, som hon ska fortsätta hålla kontakten med, men även att se landet tillsammns med sin värdfamilj.

Att delta i ett utbytesprogram

5 juli lyfter flyget hem till Kalifornien. Emma är mycket nöjd med sin tid i Sverige och ser det som en stor och viktig erfarenhet i livet. Att träffa nya människor från olika delar av världen är intressant och hon rekommenderar verkligen andra att ta chansen! "Go abroad - see the world" säger Emma och rabblar upp städer och saker hon upplevt i under sin tid här.

Utbytesprogram har strikta regler för vad eleven inte får göra på fritiden - allt för att garantera säkerheten under utbytet - t.ex. att resa själv eller gå på stora konserter. Det finns även restriktioner gällande kontakt med familjen där hemma för att på så sätt minska hemlängtan.

Värdfamiljen Susanne och Tomas Froms tycker att det har varit en toppentid och att lättsamma Emma blivit en del av familjen. Egentligen skulle de bara vara en mottagningsfamilj i fem veckor, men valde att behålla Emma under hela utbytet. Ett val både familjen Froms eller Emma uppskattat. Värdfamiljen som redan planerat en road-trip i det stora landet i väst kommer att hälsa på Emma när de svänger förbi Santa Cruz-området.

Framtiden

När Emma kommer tillbaka till USA kommer hon att fokusera på fixa ett sommarjobb, börja på med körkortet och återgå till Public High School. Teatern kommer hon förhoppningsvis att fortsätta med utanför skolan.

En dag kommer Emma att återvända till Sverige - för jobb, studier eller bara för att hälsa på sina gamla klasskompisar och värdfamiljen återstår att se.

Välkommen åter!

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Utbytesstudent

Emma Chambers

 

Vill du också göra ett utbyte, eller kanske vara värdfamilj? Läs mer här:

AFS - interkuturell utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund