Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Vill bli rekondare

Han har siktet inställt på att vårda bilar och se till att de är fräscha och fina. 16-åriga Filip vill bli rekondare; ett yrke på frammarsch, enligt Filip.

Filip Hägg

Bollnäs och Torsbergsgymnasiet passar bättre

Filip Hägg från Arbrå har sysslat med motorer och bilar sedan han var liten. Det har han ärvt av sin pappa. Just nu är det EPA-traktorn som håller honom sysselsatt. Den har han skruvat och mekat med i ett par års tid.

Att det skulle bli Fordon- och transportprogrammet var på ett sätt givet, men han hade bra meritpoäng från grundskolan och hade också sökt till ekonomiprogrammet på Hälsingegymnasiet. Han kom in där som reserv, men funderade en sekund och valde Fordon- och transport­programmet på Torsbergsgymnasiet

- Jag tänker; att plugga vidare kan jag göra sen.

Skruvat mycket

I hela sitt liv har Filip sysslat med motorer på sin fritid och nu gör han det nästan på heltid. Han och klassen läser svenska, engelska, matematik och idrott, men annars är det fordonsteori och fordonspraktiska ämnen gäller.

- Jag lär mig hur man skruvar, monterar och demonterar och skruvar ihop igen,
berättar Filip som tycker att han har roligt hela dagarna.

Bra stämning

Det är väldigt bra stämning i klassen, berättar Filip. I klassen går 17 killar och tre tjejer. Här finns elever från flera orter i Hälsingland. Och Filip trivs med sina lärare.

- Jag tycker om allt vi gör i klassen. Det är mycket skratt.

Fräscha bilar

Filip är uppvuxen med fräscha bilar och det är också där intresset för rekonditionering föddes. Det är något Filip vill satsa på i framtiden. Rekonditionering handlar om skötsel av bilar; om att tvätta, vaxa, polera, åtgärda lacksläpp bland annat för att hålla bilen så nära nyskick som möjligt.

- Det finns mycket att göra för att en bil ska hålla och jag tycker det är skitkul med rekond!

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Torsbergsgymnasiet

Filip Hägg

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund