Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Vill börja jobba på en gång!

- Jag siktar på att jobba direkt efter skolan, säger Mattias från Kilafors, som läser sista året av El- och energiprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn.

Mattias Olsson

Studerade: El- och energiprogrammet

Plats: Staffangymnasiet, Söderhamn

Vilar på bussen

Mattias Olsson från Kilafors åker tidigt på morgonen för att hinna i tid till Staffangymnasiet. Han medger att det var lite jobbigt i början, men nu har han lärt sig att uppskatta vilan på bussen. Mattias studerar sista året på El- och energiprogrammet och ser fram mot att börja jobba på riktigt efter studenten.

Fascinerande med el

Mattias visste inte riktigt vad han vill studera. Han använde sig av uteslutningsmetoden vid valet av program. Till slut blev det El- och energiprogrammet och det har han inte ångrat.

- Det är svårt att förklara varför det blev rätt. Det är fascinerande att syssla med el. Det finns så många olika delar och moment och det är enkelt att se att man åstadkommit något.

Hittills har Mattias praktiserat på Rosdahls el-energi i Bollnäs och på Midroc i Bollnäs. Han gillar praktiken. Arbetsgivarna är justa och tar hänsyn till att man är ny, förklarar Mattias. Han tycker också att han lär sig mer genom att praktisera; både i skolan och på praktikplatserna.

Lärarna har olika specialiteter inom el- och energiområdet som man på bästa sätt förmedlar till eleverna.

- Våra ellärare är riktigt bra!

- Det har ju gjort att studierna känns lättare och man är mer motiverad.

Mattias trivs att vara ute på olika uppdrag; stora som små. Han har bland annat hjälpt till med elen på Alfta Industricenter och nu senast på Bollnäs Bostäders huvudkontor på Ren i Bollnäs.

Han vill också förkovra sig inom el och då handlar om att skaffa sig kunskap om starkström. Det finns många olika vägar för en elektriker. Ett är dock säkert:

- Jag siktar på att jobba direkt efter skolan!

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Elev Staffangymnasiet

Mattias Olsson

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund