Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Ger eleverna den undervisning de har rätt till

Hon möter elever som törstar efter kunskap. - Jag ska ge den undervisning som eleverna har rätt till, säger Marie Barton som är lärare på IM i Bergsjö.

Marie Barton

En utmaning att undervisa

Hon började som undersköterska, utbildade sig till förskollärare och därefter lärare med SVA-kompetens (svenska som andra språk).

Marie Barton har nu jobbat i 23 år. Hennes elever är utlandsfödda. Marie möter elever som längtar efter kunskap; en del har flera års utbildning i hemlandet, andra har aldrig gått i skola. Även om de skilda bakgrunderna ställer stora krav på Marie som lärare ser hon det som en utmaning och en tjusning.

Ena dagen är inte den andra lik

Det senaste året passerade 100 elever IM. I dag är antalet på mer rimliga 65, konstaterar Marie.

Det finns ett driv i eleverna, förklarar Marie. Man vill komma in i det svenska samhället, utbilda sig och ta plats. Det finns inga ”vanliga” dagar. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Sorg och glädje blandas hela tiden i Maries vardag som lärare.

- Jag gläds med de kunskapstörstande eleverna när det går bra.

- Det är också tufft med asylavslag.

Även då måste Marie vara närvarande och vara medmänniska.

Flexibilitet på jobbet

Marie uppskattar kollegorna på jobbet i IM-huset vid CFL Nordanstig i Bergsjö. Sammansättningen av personal är bra och man trivs tillsammans.

Hon trivs med läraryrket och det allra bästa är när eleverna växer och når sina mål.

- Det är härligt att se dem jättelyckliga.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

CFL Nordanstig IM

Marie Barton

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund