Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Inte ångrat mig en dag

- Det är fantastiskt att undervisa motiverade vuxna elever, säger SFI- och försteläraren Tobias som till vardags jobbar på CFL Söderhamn.

Tobias Arnefjord

Från grundskolan till vuxenutbildningen

Tobias Arnefjord i Söderhamn är grundskollärare och började sin yrkesbana som lärare med att undervisa yngre elever. För ungefär fyra år sedan började han arbeta på SFI.

– Det är fantastiskt att undervisa motiverade vuxna elever.

Olika länder

Varje dag under en viss period möter Tobias Arnefjord sina elever. Eleverna kommer från olika länder med olika bakgrund. Många är högutbildade och vill snabbt komma in i svenska språket och ut på den svenska arbetsmarknaden.

Studiemotiverade elever

Först läser eleverna SFI och i många fall fortsätter eleverna på SAS (Svenska som andraspråk).

– Det är väldigt varierande dagar i ett högt tempo med elever som är intresserade, studie­motiverade med progression i språket.

Utveckla kartläggning

Elevernas språkkunskaper kartläggs vid intag till SFI. Det sker metodiskt och systematiskt. I sitt uppdrag som förstelärare ska Tobias Arnefjord utveckla kartläggning och i det arbetet ingår att testa och utvärdera det digitala skriv- och lärverktyget Invigos. Det är intressant, tycker han.

Väldigt givande

Tobias Arnefjord gillar sitt arbete som lärare och har inte ångrat sig en dag att han satsade på läraryrket. Det är tio år sedan han blev klar lärare.

– Det är kul, trevligt och givande och det är klart att det är skillnad på att arbeta inom vuxen­utbildningen med motiverade elever, i stället för att undervisa 25 bråkiga tio-åringar..., säger han med glimten i ögat.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Lärare CFL Söderhamn

Tobias Arnefjord

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund