Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Måste vara lyhörd

För ca 20 år sedan träffade Marianne Näslund en elev med speciella behov som väckte hennes intresse att vidareutbilda sig. - Jag blev nyfiken och ville veta mer. Det var starten till att mellanstadieläraren utbildade sig till specialpedagog; inriktning särskola.

Marianne Näslund

 • Yrke: Lärare, specialpedagog
 • Arbetsplats: Utanhed

Intressant pedagogik

Egentligen kan man säga att det var slumpen som gjorde att Marianne intresserade sig för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Visserligen hade hon i ungdomen
sommarjobbat på Höghammars kolloverksamhet. Men det var först när hon som mellanstadie­lärare stötte på en elev med mycket stora speciella behov som hon på allvar började intressera sig för pedagogiken kring elever med funktionsvariationer.

Anpassa undervisningen

Marianne arbetar sedan flera år på Utanhed. Just nu finns fyra elever där. Marianne är pedagogen i utbildningen, där också tre assistenter arbetar.

- Inom särskolan ges vi större förutsättningar att anpassa lärandet utifrån varje elev. Det gör i sin tur att jag som lärare ofta kan känna mig mer tillfredsställd med det vi gör tillsammans med våra elever, berättar Marianne.

- Individuella programmets kursplan utgår från ämnesområden, inte ämnen, för att lärandet ska kunna ske i sammanhang. Med kurs- och läroplanen "i ryggen" kan vi använda oss av
vardags­situationer både i skolan och i närsamhället för att ge eleverna möjlighet att lära, uppleva sammanhang och känna helheten i det vi gör.

Redovisningsformer

Det gäller att som pedagog vara kreativ och uppfinningsrik. Det handlar om att hitta arbetssätt och arbetsformer som passar för var och en av eleverna och att hitta redovisningsformer som inte är de vanliga.

På Utanhed satsar man mycket på en hälsosam livsstil och kunskaper om närsamhället. Eleverna ska rustas för framtiden.

Glädjen att möta elever

- Det finns en glädje att möta eleverna, tycker Marianne. Att följa eleverna och se hur de "växer" och utvecklas i olika sammanhang.

Det allra bästa är när eleverna "överträffar sig själva". Då gläds Marianne Näslund som allra bäst på jobbet.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Utanhed

Marianne Näslund

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund