Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Se ungdomarnas behov

Margareta Englund eller Meta som hon kallas på jobbet, arbetar som lärare och programsamordnare på Torsbergsgymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet. - Mat är hantverk, konstaterar den engagerade läraren.

Margareta Englund

Erfarenhet betyder mycket

Meta har lång erfarenhet inom restaurangverksamhet; hon har varit restaurangchef på Svenska Tobaks AB, kock på konsulatet i Chicago, jobbat på Gotlandsbolaget, på västkusten med mera och arbetat som hushållslärare.

Erfarenheten gör att Meta känner att hon utvecklats som människa.

Det har hon nytta av idag i sitt möte med eleverna.

Skapar verksamhet här

- Vi skapar verksamhet här och jag vill gärna befinna mig i framtiden tillsammans med eleverna.

Det är en av anledningarna till att hon engagerade sig i tävlingen Unga Eko-kockar och flera elever från programmet har rönt stora framgångar både i tävlingar och efter utbildningen.

En av programmets mest namnkunniga elever är Markus Westh, finalist i Årets kock.

Meta är också engagerad i UF; Ung företagsamhet.

- Vi har ämnet entreprenörskap i årskurs 1. Det kan handla om att eleverna bakar bullar, sätter pris på dem, säljer och får det att gå ihop. I årskurs 2 gör de en egen matkalender och i årskurs 3 driver eleverna restaurang i egen regi.

- Allt vi gör här är kopplat till restaurangbranschen och jag vill att eleverna ska prova sina vingar.

Fånga deras intressen

Det är viktigt att vara lyhörd för elevernas intressen, förklarar Meta och berättar om en elev som bara älskar att baka bröd och kommer tidigare på morgnarna och bakar; olika spännande brödsorter varje gång..

- Det gäller att se eleven och plocka upp det.

På det viset lär sig eleven mer och får en bra grund att stå på, menar Meta.

Grunder är viktiga

- Det är det absolut det viktigaste för våra elever är att lära sig grundläggande metoder och teknik. Man ska exempelvis kunna laga en riktig majonäs som ”går ihop” när man slutar här.

Meta betonar det entreprenöriella lärandet och för henne handlar det om att väcka behov och lust som leder till handlingskraft, ansvar, reflektion och stärkt självkänsla.

- Mat är hantverk, betonar Meta Englund, som gärna fortsätter att utveckla programmet och samarbeta med andra gymnasieprogram.

- Jag tror på samarbete och glada tillrop, summerar den positiva pådrivaren.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Torsbergsgymnasiet

Margareta "Meta" Englund

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund