Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Ungdomar ger energiboost

Säg Mats Olsson på Staffangymnasiet och få vet vem man talar om, men säg "Otto" och alla vet vem det är. Otto är lärare i idrott med ansvar för fördjupning, fysträning och teori samt biologi och bioteknik och har arbetat som lärare här sedan 1992.
- Ungdomar ger mig energiboost. Det är ingen klyscha utan alldeles sant.

Mats "Otto" Olsson

Naturligt bli lärare

Mats "Otto" Olssons båda föräldrar var lärare så det fanns i familjen. Det är klart att det påverkat. Att det blev just kombinationen idrott och biologi tror han hänger samman med hans intresse för djur och natur och fysisk aktivitet.

- Jag fick möjligheten att kombinera mina två stora intressen, säger han. Så egentligen var det av egoistiska skäl det blev just de ämnena.

Gillar miljön

Nu har Otto arbetat på Staffangymnasiet sedan 1992.

- Ibland har jag tänkt byta skola, men jag gillar miljön här. Det finns många experter bland mina kollegor och alltid någon att fråga om olika saker. Det är en otrolig kunskapskoncentration på skolan.

Förändrad lärarroll

Otto undervisar till stor del på naturvetenskapsprogrammet. Men lärarrollen har förändrats, säger han. Lärarna har tio procent fler undervisningstimmar och kraven på uppföljning har tilltagit.

- Det är klart att det är bra med uppföljning för det är en slags kvalitetssäkring också, menar Otto.

Mötet med eleverna

Det allra bästa med att vara lärare är mötet med eleverna, att ha lektioner, att se att eleverna hänger med i laborationer mm.

Otto känner sig priviligierad som lärare. De elever som väljer naturvetenskapsprogrammet eller idrottsfördjupningar är oftast motiverade och vill lära sig mer.

Staffangymnasiet har varit Ottos arbetsplats under större delen av hans arbetsliv. Han har aldrig känt sig äldst, men nu pågår ett generationsskifte.

- Så nu blir jag nog snart äldst, säger han och skrattar.

- Men det skulle inte skada om statusen höjdes.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Med omsorg i blodet
  Ellen har alltid varit intresserad av sjukvård, hur kroppen fungerar och att lyssna på människors historier om livet. Dessutom så jobbar nästan Ellens hela familj inom vård och omsorg, men med lite ol...
 • Profilbild - Alla kan lära sig laga mat!
  Björn går Restaurang- och livsmedelsprogrammet som är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg. Genom det får han en bra inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. I år gör han sin APL på Orbaden Spa...
 • Profilbild Bra jobbmöjligheter efter gymnasiet
  Det var under Öppet hus på Staffangymnasiet som Elin fastnade för Handels- och administrationsprogrammet, som nu heter Försäljnings- och serviceprogrammet. Hon visste ingenting om vilka ämnen hon skul...
 • Profilbild Många val efter gymnasiet med en internationell utbildning
  Alfred kommer från Mora och var fast besluten att gå ett friidrottsgymnasium och det som låg närmast hem var Bollnäs. Det var några kompisar som rekommenderade Alfred att gå IB. – Det passar mig perfe...
 • Blaise, Hotell restaurang och bageri, Höghammargymnasiet Målet är att bli självständig
  Elin är glad över att hon vågade ta chansen att börja på Riksidrottsgymnasiet för Parasport i Bollnäs. Här bor hon på skolans egna LSS-boende och kombinerar sitt friidrottsintresse med att läsa progra...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

Staffangymnasiet

Mats "Otto" Olsson

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund