Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Visar nya vägar och utmaningar

De stöttar elever, uppmuntrar och utvidgar deras medvetenhet vad gäller studie- och yrkesval och visar på nya vägar. - Det är fantastiskt roligt och väldigt brett, konstaterar Gunilla Englin och Katarina Bylin, studie- och yrkesvägledare vid CFL Nordanstig i Bergsjö.

Gunilla Englin och Katarina Bylin

Olika bakgrunder

Katarina Bylin har arbetat med studie- och yrkesvägledning i åtta år. Dessförinnan var hon undersköterska. Gunilla Englin har en annan bakgrund. Hon är från början frisör och pluggade på komvux i Bergsjö och rekommenderades att studera vidare och utbilda sig till studie- och yrkesvägledare.

- Det var faktiskt vår nuvarande rektor Lena Åslund-Lööf som då var studie- och yrkes­vägledare som uppmanade mig att läsa vidare, berättar Gunilla.

Jobbar aktivt med elever

Vid CFL Bergsjö finns alltså två studie- och yrkesvägledare. Gunilla arbetar mestadels mot IM-eleverna.

- Det är viktigt att medvetandegöra eleverna om vilka studiemöjligheter som finns och vilka yrken som kommer att efterfrågas i framtiden, betonar hon. Vi vet att det kommer att finns brist på personal inom äldrevården och barnomsorgen exempelvis.

IM-eleverna studerar i Bergsjö med målet att komma in på gymnasiet. Många av dem är utrikesfödda och har kanske en del förväntningar från omgivningen. Då är det viktigt för Gunilla att informera om vilka möjligheter till utbildning och
arbete som finns.

Mot vuxna

Katarina arbetar mot de vuxna eleverna och SFI.

- Det jag ser är att eleverna har olika mycket ”med i bagaget”, säger hon.

Katarinas uppgift är att försöka stötta och hjälpa eleverna med att sätta upp mål och realistiska mål för framtiden.

- Man kan ha en välplanerad kalender, men det blir inte alltid som man tänkt sig. Man måste vara flexibel i jobbet.

Katarina arbetar också mycket med uppföljning. Varje elev har en individuell studieplan och i det arbetet är uppföljningsarbetet viktigt, framhåller Katarina.

Varandras samtalspartner

Både Katarina och Gunilla uppskattar att de är två studie- och yrkesvägledare på arbetsplatsen. De är varandras bollplank och samtalspartner.

- Vi samarbetar alltmer och ger och tar råd av varandra.

Relaterad läsning:

 • Profilbild Trivs med skolan och APL
  Bakning ligger Joel Olsson varmt om hjärtat och när han inte bakar i skolan eller på APL, gör han det gärna hemma också. Joel läser tredje året på programmet för Hotell, restaurang och bageri på Högha...
 • Profilbild Biomedicin gav en bra grund
  Marit tog studenten från Naturvetenskapsprogrammet och Staffangymnasiet 2016. Nu är hon inne på sista året av Biomedicinprogrammet vid Uppsala Universitet.
 • Profilbild ¡Vamos a España!
  - Jag har verkligen växt i mig själv, säger Bricken som läser sista året på Hotell- och turismprogrammet på Staffangymnasiet. Under hösten hade hon praktik i spanska staden Sevilla.
 • Profilbild Perfekt med gymnasial lärlingsanställning
  Alexander har en gymnasial lärlingsanställning hos WTJ i Arbrå och studerar sista året på Industritekniska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Efter studenten blir det jobb!
 • Profilbild Tre ekonomer med olika planer
  Ida, Zana och Teo läser Ekonomi­programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Programmet passar alla tre, trots att de har så olika framtidsplaner. - Det är en bred utbildning med bra kunskaper att ta m...

Kontakt

Kontakt
Profilbild

CFL Nordanstig

Gunilla Englin

Katarina Bylin

Dina ord

Dina ord

Vill du lyfta fram något om din utbildning eller ditt jobb i förbundet?

Kontakta:

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund