Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Våga prova nytt, ta risk och lyckas

Nytt år och nya möjligheter!

Förstelärare

Hej!

Hoppas att ni har haft en skön och avkopplande ledighet. Nya ljusare tider går vi till mötes. Underbart!

" ... Detta är självklart djupt problematiskt, oavsett vilka elever det handlar om, men när det gäller de tvåspråkiga, är det en språklig och integrationsmässig katastrof". Citatet kommer från boken Kooperativt lärande Samarbetsstrukturer för elevaktiv undervisning (2013, sida 65).

Citatet berör mig starkt. Det handlar om de elever som inte tar för sig och väljer att hålla en låg profil i klassrummet. Extra drabbade blir de tvåspråkiga elever då de förlorar sina chanser att utveckla sitt språk och sina tankar. Författarna kallar det för en språklig och integrationsmässig katastrof. Jag väljer också att hålla med där. Det triggar mig mer att jobba på ett arbetsutvecklande arbetssätt.

Under helgerna har mina tankar gått åt att läsa för att förkorva mig om hur man kan bedriva en undervisning där alla blir motiverade och delaktiga. Det är egentligen inget nytt. Det är fortsättning på det jag gör inom Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt. Men nu har man nya krafter att prova nya strukturer. Två lektioner har jag haft med eleverna där resultatet har fallit väl. Det har varit en sådan underbar energi i klassen och delaktigheten är hundraprocentigt trots min oro innan. Tänk om allt faller platt.

Efter de två lektionerna spreds en varm känsla sig i hela kroppen, hjärtat slog extra och man gick ut med ett vackert leende ur klassrummet. Förstår du känslan?

Utöver mitt vanliga arbete, mitt försteläruppdrag och samarbeten men andra aktörer i samhället utför vi en enkätundersökningen till ALMA- projektet och idag har vi bokat resan till Storbritannien i april. Det är en del att göra till dess men det är ett givande arbete som utvecklar både oss och andra.

 

Tack för ordet

 

Mado

 

Senaste blogginläggen:

Kontakt

Kontakt

Språkutvecklande arbetssätt

Madline Arbid

Senast ändrad av

Områden

Dina ord

Läs mer om förstelärarnas områden här:

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund