Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Här tänker vi klimatsmart

I ett samarbete med kostenheten på Bollnäs kommun jobbar Individuella programmet med att minska matsvinnet och öka medvetenheten kring ekologisk och närproducerad mat.

Bildbeskrivning

Samarbete med kostenheten

Här tänker vi klimatsmart, här slänger vi inte mat i onödan, här vet vi att mat på hemmaplan är nyttigare och mer klimatsmart än mat som åkt runt halva jorden med flygplan.

Eleverna på Höghammargymnasiets individuella program jobbar under våren med temat närmiljö och världen och när Lillemor Axelsson från Bollnäs kommuns kostenhet kom med idén att också Höghammargymnasiet skulle delta i matsvinnsveckor så var det självklara svaret JA!

- Eleverna har varit fantastiskt duktiga, berömmer Lillemor Axelsson.

Stort engagemang

Ulrika Thimerdal, lärare, berättar att projektet med matsvinn har varit engagerande för elever och lärare inom alla ämnesområden. Flera av eleverna som deltagit slutar nämligen gymnasiet och är på väg att flytta hemifrån.

- Det har varit jättekul, säger Julia Alexsson, som berättar att hon kanske flyttar hemifrån till hösten och kommer att bo på egen hand med stöd av vuxna.

Julia och läraren Ulrika

Julia Alexsson berättar tillsammans med läraren Ulrika Thimerdal om arbetet med matsvinn, närproducerad och ekologisk mat.

Studiebesök

Under matsvinnsveckorna har Lillemor Axelsson vägt matsvinnet och sett skillnad före och efter projekttiden.

- Men det gäller att påminna eleverna och oss själva att inte lägga upp mer mat än man äter upp.

- Vi har varit till olika affärer och tittat på vad det finns för utbud av närodlade och ekologiska varor, berättar Ulrika Thimerdal.

Skolan har också varit på studiebesök på återvinningsstationen vid Borab.

Forska och upptäcka

Det är viktigt att upptäcka och lära sig mer. Eleverna har planterat för att se när det växer upp ur jorden. De har också några gosiga kycklingar som är kläckta på skolan och de är givetvis allas favoriter.

- Det finns otaliga möjligheter att lära mer om matsvinn, närproducerat, miljö och återvinning, menar läraren Ulrika Thimerdal.

Hilma och kycklingarna

Hilma Rensbo uppskattar de små kycklingarna som finns på skolan. Lokalt om något!

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund