Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Träning ger ökad koncentration

Det goda sambandet mellan idrott och inlärning hjälper eleverna att koncentrera och fokusera sig på skolan.

Bildbeskrivning

Tränare Magnus och RIG-eleverna Philip och Lina

Känner sig klar i huvudet

Lina Hedberg studerar programmet för skog, mark och djur på Höghammargymnasiet, medan Philip Bäckman pluggar administration, handel och varuhantering.

Tillsammans studerar även friidrottsinriktning genom Riksidrottsgymnasiet vilket innebär träning 4-5 gånger i veckan utöver vanlig idrottsundervisning på schemat.

­- Det är så skönt att röra sig och man känner sig klar i huvudet efteråt, tycker Lina och Philip, som båda är friidrottare.

Bättre koncentration

Eva Sundqvist är idrottslärare och tränare på Höghammar­gymnasiet/­Idrottsgymnasiet.

- Det finns forskning som visar att tränar man varje dag har man större möjligheter att koncentrera sig på övriga lektioner i skolan och det gäller inte enbart våra elever, utan elever och vuxna överhuvudtaget.

Tränare Eva

Fokus i skolan

Eva har arbetat på Höghammar sedan 1993. Hon har sett vad träning kan göra för eleverna.

- Vi vet att eleverna har större möjligheter att fokusera på övriga ämnen om man tränar och rör på sig. Man pluggar helt enkelt bättre.

Det gäller både RIG – Riksidrotts­gymnasiet – och MIG – motionsidrotts­gymnasiet. På RIG är eleverna mer inriktade på tävlings­idrott, medan MIG handlar om att kombinera motionsidrott i olika former med sina studier.

RIG Lina i startposition

Känner sig bra

Lina och Philip tar gärna obehaget att kliva upp tidigt på morgonen för att bege sig till Höghammarhallen och träna. Det är kul att träna, att tävla och att träffa nya kompisar. Träningen och tävlandet ger nya perspektiv. Just nu längtar de till maj då de reser ner till Göteborg för att tävla.

Lina tävlar i 200m och 60 m inomhus. Philip tävlar i flera löpgrenar bland annat 200 och 400 meter.

- Man mår bra av träningen!

Specialanpassade förutsättningar

Höghammarhallen som stod klar 1996 är specialanpassad för personer med funktionsnedsättning. Färgerna är anpassade för synskadade och vinkeln på banan klarar rullstolar.

Magnus Olsson som bland annat tränar Lina och Philip lovordar hallen som ger ungdomarna oanade möjligheter att träna och tävla. Alla kan delta!

- Vi välkomnar ungdomar som funderar på att börja här att komma hit och testa en eller ett par veckor, säger Magnus som förutom att vara RIG-tränare inom Hälsinglands Utbildnings­förbund även är förbundskapten för Sverige inom parafriidrott.

Läs mer om våra idrottsutbildningar inom gymnasiesärskolan

Kontakt

Kontakt

Höghammar­gymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 40

Fax 0278-100 04

E-post

Tränare

Magnus Olsson

Tfn 073-274 20 14

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund