Gå till innehåll

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram och med inriktningen frisör, stylist och barberare. Programmet har ett lärlingsupplägg och passar dig som gillar mixen av kreativitet och noggrannhet.

Utbildningen

Är du praktiskt lagd och tycker om att vara kreativ och vill arbeta inom skönhetsbranschen är utbildningen stylist, frisör och barberare något för dig. Yrket är varierande och skapar dagligen nya möten med nya människor.

Hos oss får du vid skolstart ett frisörkit samt makeupkit som du använder dig av under hela utbildningen. Vi undervisar och arbetar praktiskt i vår moderna och fullutrustade salong, där vi även har möjlighet att ta emot kunder för elevbehandlingar.

Hantverk

Vår moderna salong har allt och även de senaste produkterna för att eleverna ska vara förberedda för både praktik - och slutligen jobb!

Linda, yrkeslärare

Programmets inriktning

Frisör, barberare, hår- och makeupstylist

Frisör

Inriktning frisör ger dig färdigheter och kunskaper i olika tekniker, material, behandlingar som förekommer i branschen. Vilket ska förbereda dig som elev inför arbetet som frisör.

I slutet av programmet görs ett delprov som certifierar dig som utbildad frisör. Efter det kräver branschen att du ska göra 2 000 arbetstimmar på salong innan du kan ta ditt gesällprov.

Barberare

Barberarinriktningen fokuserar på stil, trend och form inom herrklippning. Du lär dig olika tekniker för rakning, skägg och mustasch samt ansiktsvård.

Efter avslutad gymnasieutbildning kan du avlägga ditt gesällprov. Förkunskapskrav för att göra gesällprovbarberare är minst 1500 timmars barberarutbildning eller erfarenhet av barberaryrket.

Hår- och makeupstylist

Efter tre år på hantverksprogrammet med inriktning stylist blir du diplomerad makeup- och hår­stylist och kan direkt börja arbeta som frilansande stylist, i butik som makeup­försäljare eller varför inte öppna en egen skönhetssalong.

Som frilansstylist kan du arbeta inom film, foto, tv och reklam. Och kan ha hela världen som din arbetsplats.

elever berättar

Lärlingsupplägg

Hantverks­programmet är i grunden placerat på Torsbergs­gymnasiet i Bollnäs. Genom lärlingsupplägget är programmet även sökbart för elever som vill gå på Staffangymnasiet i Söderhamn.

Programmet har ett så kallat lärlings­upplägg, vilket innebär:

  • Det är samma utbildning med samma kurser, men skillnaden att läsa ett yrkes­program med lärlings­upplägg är att du utbildas i en annan miljö - på en arbetsplats.
  • Första året läser du de program­specifika kurserna på skolan, medan andra och tredje året gör kurserna på en arbetsplats.
  • Gemensamma gymnasiekurser som till exempel matematik, svenska och engelska läser du i din skola.

Nedan förklarar vi hur det fungerar med antalet dagar i skolan och på arbetsplatsen, samt hur en vecka på programmet kan se ut för dig varje årskurs.

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Frågor om lärlingsupplägget? Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare!

För att beskriva hur lärlingsupplägget fungerar i praktiken kommer ett exempel med en HV-elev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs:

År 1

Eleven är på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs två dagar i veckan och har sin grundutbildning inom hantverk.

Övriga tre dagar läser eleven gymnasie­gemensamma ämnen som till exempel matematik, svenska, engelska, och idrott på Torsbergsgymnasiet.

År 2

Är på skönhetssalong eller frisörsalong (beroende på val av inriktning) tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från HV-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

År 3

Är på en makeupsalong eller frisörsalong (beroende på val av inriktning) tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från HV-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven på Torsbergsgymnasiet och studerar gymnasiegemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val.

Läs mer om hantverksprogrammet

Bra att veta

Under dina studier kommer du som lärling att göra mycket arbetsplatsförlagt lärande. Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis frisör- och skönhetssalonger.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.
Gesällprov ingår ej i utbildningen.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Elever som sminkar

Efter utbildningen

Jobb/yrkesutgångar

Direkt efter utbildningen kan du till exempel få jobb på olika salonger eller studios inom skönhetsbranschen. Här kommer några vanliga yrken du blir kvalificerad för när du tagit studenten:

  • Barberare
  • Frisör
  • Hårstylist
  • Kostymör
  • Makeupartist
  • Personal shopper
  • Stylist
  • Egen företagare, driva salong eller frilans

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!