Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Anställda, genom skolan!

Anton och Jonathan är våra första elever att skriva kontrakt som GLA - gymnasial lärlingsanställning. En ny möjlighet som gynnar både elev och arbetsgivare.

Bildbeskrivning

Anton Olsson och Jonathan Jonsson skriver på anställningskontrakten tillsammans med Håkan Nordlund från USNR AB och Fredrik Olofsson, rektor för yrkesprogrammen vid Torsbergsgymnasiet.

Ett bra sätt att komma in i arbetslivet

- Vi bygger för framtiden och målet är att anställa dem på riktigt efter skolan, säger Håkan Nordlund, produktionschef på USNR AB i Söderhamn.

Företaget med 120 anställda är först ut med att plocka in den nya formen av lärlingar i vår del av Sverige. Vi är stolta över möjligheten och det kommer att bli intressant – både för oss och för eleverna, tillägger Håkan.

Industrieleverna Jonathan Jonsson och Anton Olsson, som läser första respektive andra året på Torsbergsgymnasiet och Staffangymnasiet får chansen att läsa sin gymnasieutbildning som anställd lärling till hösten. Anställd på ett företag med lärlingslön (70% respektive 80% år två och tre) enligt kollektivavtal. De har ansökt och blivit utvalda, eller rättare sagt handplockade, genom intervjuer med arbetsgivaren.

- Ett bra sätt att komma in på ett företag, säger Torsbergs­eleven Jonathan Jonsson, en av två stolta som ritat på kontrakten idag.

Gymnasiegemensamma ämnen läser eleverna på skolan som vanligt, medan yrkeskurserna sker hos arbetsgivaren tillsammans med utbildad handledare. Därmed är minst halva utbildningstiden förlagt i en annan miljö, alltså på företaget i ”skarpt läge”, och avlönad!

- Det här blir bra, konstaterar Staffaneleven Anton Jonsson som redan nu gör sin APL hos arbetsgivaren och gläds över att han blir lärlingsanställd till hösten.

Närmaste skolorna att erbjuda gymnasial lärlingsanställning är Kramfors norrut och Växjö söderut. Därmed är GLA-möjligheterna som Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet erbjuder unika i vår del av landet. Inom en snar framtid tecknar även Parator Industri AB i Bollnäs GLA-kontrakt med utvalda industrielever.

Viktigt samarbete

- Samarbetet mellan företag och skola är viktigt, både för oss som arbetsgivare och för eleverna, konstaterar Håkan Nordlund och får medhåll av Fredrik Olofsson, rektor för yrkesprogrammen på Torsbergsgymnasiet.

Den här möjligheten som skolorna jobbat fram tillsammans med Teknikcollege och företagen gör att det finns tre vägar att utbilda sig; traditionellt, lärling och nu även som gymnasial lärlingsanställning. Något som rektor Olofsson gillar eftersom det finns fler och mer flexibla möjligheter att utbilda och forma industrielever – något som den lokala arbetsmarknaden är i behov av.

- Just att eleverna blir kopplade och formade av företagen gynnar det lokala näringslivet.

Fredrik lyfter även upp statistiken som säger att 9 av 10 som går GLA erbjuds fortsatt anställning efter lärlingsanställningen hos sina arbetsgivare.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund