Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Årskurs 8 på besök

Många nya ansikten i korridorerna. Alla kommunens 8:or besöker i dagarna Torsbergsgymnasiet för att lära sig mer om gymnasieprogrammen och skolan i sig.

Bildbeskrivning

Lärorika dagar

Högstadieelever som idag går i årskurs 8 på Alirskolan, Arbråskolan, Kilafors skola samt Lust & lära bjuds in till Torsbergsgymnasiet för att träffa elever och bekanta sig med olika program ett par dagar. De får dels bekanta sig med program som de själva önskar att veta mer om, men även andra program för att väcka ett intresse som kan ligga och pyra någonstans inom vilken åttondeklassare som helst. Många elever hinner ändra uppfattning eller inställning till olika program och skolan i sig, innan gymnasievalet nästa år.

- Jättebra att få komma hit redan nu, säger en förväntansfull elev från Arbråskolan som inte har en aning om vilket program hen ska välja.

Idag och igår var det elever från Arbråskolan och Kilafors skola som besökte Torsbergsgymnasiet. Innan de träffar programmen hälsas de välkomna och får information av både rektorer och elevrepresentanter i aulan innan de slussas vidare till olika salar och programbesöken de valt eller blivit tilldelade.

Lärt sig mycket och att våga

De elever som träffade Barn och fritidsprogrammet fick en trevlig stund med BF16 som presenterade vad de läste, entreprenörskap och vad kommunikation har för betydelse. Timmen innehöll allt från lek om värderingar, diskussion om ryktesspridning till presentation av de UF-företag som klassen jobbat med. Flertalet elever ur BF16 var eniga och konstaterade att de lärt sig mycket första år på programmet och framför allt att de vågar mer nu, vågar ta plats.

Något mer BF-eleverna verkligen poängterade var att det gick att läsa in högskolebehörighet och även kombinera studierna med Torsbergs idrottsgymnasium.

BF16 uppdrag

BF16 berättar om kommunikation

Intressanta kunskaper

Gå till dig själv, vad kan du om nervsystemet? Vad är synaps, axon och dendrit? I början av lektionen på Vård- och omsorgs­programmet hade eleverna från årskurs 8 kanske inte så bra koll på nerv­systemet, men efter VO16-eleverna gruppvis berättat och illustrerat föll många bitar på plats under lektionen. Många medicinska ord är svåra att lära sig, men för VO16 som började med det i höstas har det blivit vardagsmat.

- Nu börjar jag förstå och det är ganska intressant, konstaterade en av 8:orna som hjälpte till i grupparbetet.

Eleverna på programmet verkade nöjda med sitt val av program och skola, och berättade det för de besökande 8:orna.

VO15 uppgift

VO16 sätter fingrarna i nervsystemet

Högskoleförberedande

De högskoleförberedande programmen ES, EK, IB och SA hade egna pass i skrivsalen där de berättade om sina möjligheter på respektive program.

Tre glada elever ur SA15 berättade engagerat om sitt program; Samhällsvetenskaps­programmet och vilka möjligheter som fanns inom själva programmet och på skolan. En av fördelarna är att till exempel kunna välja en idrottsinriktning eller musikfördjupning, men även att det är en sån bred linje med många dörrar öppna inför framtiden.

Resan till de exotiska länderna som SA/EK gör lockade fram en del intresse bland åhörarna.

Eleverna från årskurs 8 fick även göra ett quiz med sina telefoner där ämnena var klassiska samhällsfrågor som bland annat rörde demokrati, integration, religion, historia, miljöpåverkan och geografi. Vinnaren Natalie prickade in 10 av 10 rätt lika snabbt som effektivt och fick självklart en medalj!

SA15 information

Vinnaren av det samhällsvetenskapliga quiz som SA15 bjöd på

- Alla är trevliga och det glada miner överallt, summerar en annan elev som gärna återvänder hit. De orden tar vi med oss.

Vi tackar Arbrå och Kilafors för ett trevligt besök och önskar er välkommen åter. Nu ser vi fram mot besök av grannen Alirskolan samt Lust och Lära!

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Studie- och yrkesvägledare

Inger Abrahamsson

Tfn 010-454 13 29

Sofia Sjölander Asp

Tfn 010-454 10 92

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund