Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Bon voyage!

Förväntansfulla elever från Fordons- och transport­programmet på Torsbergsgymnasiet gör praktik på franska bilverkstäder.

Bildbeskrivning

Praktik i Gap, Frankrike

Tre elever och två lärare reser ner till Gap som ligger strax norr om Nice, där de stora bergen börjar ta form. Fordons- och transportläraren Per Johansson och språkläraren Solweig Bergsten följer med ungdomarna på det stora äventyret som varar i två och en halv vecka.

Elis Mårtensson FT14 är en av eleverna som flyger ner till Frankrike för att göra praktik. Han känner sig trygg, trots ett främmande språk.

- Jobbet kan jag, säger Elis på ett betryggande sätt. Han berättar att han lärt sig en del franska fraser, ord och fack­uttryck som används inom branschen. Självklart ligger ordlistan när till hands. Det ska nog gå bra.

Förutom att lära sig mer om sydeuropeisk verkstadskultur tycker han även att det ska bli roligt att möta nya människor och se nya ställen. Väl nere i Frankrike genomför de ett kulturprojekt med historia, krigsminnen, religion och naturligtvis besöker de något bilmuseum och racingbanan när de rör sig runt Monte Carlo, Monaco.

Elis har tillsammans med resesällskapet studerat både språk, kultur och hur verkstäderna i närområdet ser ut. En gång i veckan har de träffats för att göra sig förberedd det stora äventyret.

- Resten tar jag som det kommer, säger Elis med ett lugnt och förväntansfullt leende. Tidigare har han flygit till och från Turkiet på semesterresa. Det här blir något helt annat.

Viktiga erfarenheter

- De växer otroligt mycket som person, säger läraren Per Johansson som i och med denna resa följt med sina elever i tolv år. Han ser en stor utveckling hos eleverna som gör sin praktik i Frankrike. Både som bilmekaniker och människa. Torsbergsgymnasiet och bilverkstäderna i Gap är ömsesidigt mycket nöjda med samarbetet och resorna.

En som håller med om att resandet utvecklar är den rutinerade språkläraren Solweig Bergsten som följt med och guidat eleverna varje år. Hon brinner verkligen för att eleverna ska få se och uppleva världen, och har fått positivt medhåll från elevernas föräldrar. Livserfarenhet är viktigt.

Annorlunda arbetsklimat jämfört med Sverige

Hur fungerar den sociala biten om du jobbar utomlands, vad bör du tänka på, varför är det inte 7-16 som hemma? Frågor som utlandsresenärerna har pratat om innan och får uppleva under praktikveckorna i Gap.

Långa lunchstängningar gör arbetstiderna mer utdragna i sydeuropa, men när det passar kommer eleverna att få göra utflykter runt om i Gap-området.

- På bilverkstäder i Frankrike gör de ett likvärdigt jobb men allt går kanske lite saktare eftersom de är väldigt sociala och pratar mycket, konstaterar Per.

Solweig översätter ett franskt tidningsurklipp med rubriken "Mekaniker utan gränser". Med stolthet i rösten läser hon texten där en fransk verkstadschef hyllar Torsbergsgymnasiets elever och beskriver dem som bättre än landets egna. 

- Jag känner egentligen ingen press men självklart vill man visa vad man går för, summerar en laddad Elis.

Efter genomförd praktik får eleverna ett "betyg" av sin handledare innan de reser hem och kan ladda om batterierna inför sista veckorna som väntar innan studenten och därefter framtiden.

- Utlandspraktik är bra för ditt CV, avslutar Per.

Bon voyage!

 

Resan finansieras av EU-medel och Hälsinglands Utbildningsförbund. Deltagarna är efter genomfört projekt skyldiga att avlämna skriftliga rapporter till bidragsgivarna.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund