Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Förintelsens minnesdag

Staffangymnasiets bibliotek har ett speciellt bokbord och en utställning tillägnad Förintelsens minnesdag fredag 27 januari.

Bildbeskrivning

Utställning och bokbord

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Här på Staffangymnasiets bibliotek vill vi uppmärksamma denna dag genom att visa en utställning om Anne Frank. Vi får följa Anne och hennes familj från att de första diskriminerande lagarna införs; hur Annes liv inskränks alltmer, till tiden som gömda i gårdshuset, hur de blir förrådda och slutligen Annes död i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Utställningen vill även uppmärksamma oss på hur diskriminering kan ta sig i uttryck idag. Diskriminering av olika slag är ständigt närvarande och visar sig på olika sätt och dyker upp i olika nya skepnader genom historien. Förintelsen av cirka sex miljoner judar, romer, homosexuella, förståndshandikappade och andra som av nazisterna ansågs vara ”undermänniskor” är i sitt slag det mest obeskrivliga illdådet som i vår tid riktats mot folkgrupper. Det var i sin kalkylerande råhet och ondskefullhet nästintill ofattbart. Därför måste vi minnas denna dag. Därför måste vi berätta om vad som hände och därför måste vi hålla historien vid liv. Därför att det kunde ha varit DU och JAG.

På bokbordet hittar du både romaner och faktaböcker som vi rekommenderar att du tar del av.


Tips: Läs hela inlägget om Förintelsens minnesdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Bibliotekets blogg

Kontakt

Kontakt

Bibliotekets öppetider


Måndag

8.00 - 15.00

Tisdag

8.00 - 16.00

Onsdag

8.00 - 17.00

Torsdag

8.00 - 16.00

Fredag

8.00 - 15.00

Bibliotekarie

Gabriella Jensen-Sondrup

Tfn 070-203 99 02


Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund