Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Frågetecken blir utropstecken

Torsbergsgymnasiets treor fick information från flera utbildningsaktörer under tisdagen. Många frågetecken om vidareutbildning rätades ut.

Bildbeskrivning

Aktörer från norr till söder

Torsbergsgymnasiets studie- och yrkesvägledare, Inger Abrahamsson och Björn Arfvelin, arrangerar årets framtids­mässa där gymnasietreorna får information från olika utbildningsaktörer från Luleå tekniska universitet i norr till Jönköpings universitet i söder. Det var inte bara utbildare på plats, även LO fanns där och berättade för ungdomarna vad det ett jobb innebär och varför det finns. De fick även lite frågor om löner och arbetsvillkor av nyfikna ungdomar.

- Då har jag i princip sommarjobbat gratis, konstaterade en elev och suckade.

Bollnäs kommun fanns också på plats och informerade om kommunala jobb under parollen Sveriges viktigaste jobb.

- Vi är en bred arbetsgivare och det finns både jobb med högre eller lägre utbildning, sammanfattar Örjan Larsson från Socialförvaltningen.

Framtidsmässan torsberg
Framtidsmässan torsberg
Framtidsmässan torsberg

Vad undrar eleverna?

Informationspass i salar kombinerat med informationsbord, lite mingel och tävlingar gav tillfälle för eleverna att ställa frågor till utställarna.

Hur ser Jönköping ut som stad, var det många som frågade de glada och långresta representanterna från Jönköping University som beskrev deras växande stad som en riktig studentstad med campus centralt.

- Många vet inte att de kan söka högskoleutbildningar sedan plugga/skriva tentor hos oss här i Bollnäs, förklarar Lars Ferneryd från CFL Bollnäs Lärcentrum. Vill eller kan du inte flytta för att vidareutbilda dig finns det många möjligheter att göra det på distans.

- Jättekul att många tjejer som frågar om antagningen, säger en glad Fia Nyström från Polisen.

Just Polisens medverkan på såna här mässor brukar vara populära, så även i år, det var sällan tomt i det hörnet. Tidigare år har Försvarsmakten dragit till sig många blickar och intresserade elever, men kunde tyvärr inte delta i år.

- Synd att inte Försvarsmakten kunde komma, konstaterade studie- och yrkesvägledaren Inger Abrahamsson och syftade till de nya direktiven om värnplikt.

Mitt bland alla högskolor och universitet fanns även Bollnäs Folkhögskola och informerade bland annat om en nysatsning för elever som gått klart sin SFI-utbildning.

Hälsinglands Utbildningsförbund representerades av CFL Bollnäs med studie- och yrkesvägledare, studerandeservice och Yrkeshögskoleutbildningen Kulturkommunikatör.

- Många undrar vad de kan läsa på komvux, summerade studie- och yrkesvägledarna Pia Olsson och Pernilla Svensson med hopp om att fler ungdomar ska fortsätta att utbilda sig.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Studie- och yrkesvägledare

Inger Abrahamsson

Tfn 010-454 13 29

Sofia Sjölander Asp

Tfn 010-454 10 92

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund