Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Högstadieelever på besök

Kommunens elever i årskurs 8 knackar på dörren till framtiden och vill veta mer om gymnasieprogrammen. Idag fick Torsbergsgymnasiet besök av Arbråskolan.

Bildbeskrivning

Nyfikna på framtiden

Högstadieelever som går i årskurs 8 på Alirskolan, Arbråskolan, Kilafors skola samt Lust & lära bjuds in till Torsbergsgymnasiet för att bekanta sig med de högskole- och yrkesförberedande programmen de är intresserade av. De får träffa elever och lärare som berättar om sitt program under ett förmiddags- och eftermiddagspass. 

- Det här är utmärkt tillfälle att känna sig för, säger Björn Arfvelin, studie- och yrkesvägledare vid Torsbergsgymnasiet.

Han får medhåll från kollegan Inger Abrahamsson som uppmanade de besökande eleverna att ta chansen att ställa frågor till nuvarande elever om hur livet på skolan och programmen fungerar. Deras framtid.

Just idag var Arbråskolan på besök och hälsades välkomna av SA15-eleverna Mohammed och Vilma som framhävde att var och en skulle göra sitt val och inte bara följa det kompisarna väljer. Ett mycket fint välkomnande ackompanjerat av Felix från ES16 på piano och sång innan de nyfikna Arbråeleverna följde med till önskade program. En dag med många intryck väntade!

Högskoleförberedande

De högskoleförberedande programmen; EK, ES, IB och SA, samlades och berättade hur deras vardag såg ut och passade på att involvera högstadieeleverna i olika övningar som förekommer på de olika programmen.

Elever från International Baccalaureate berättade om möjligheterna med deras program och hur det öppnar dörrarna mot hela världens högskolor och universitet. Vilka skillnaderna är jämfört med andra program och hur du som elev kan välja inriktning. En fråga som kom upp är var oron för att så mycket är på engelska. IB-eleverna var eniga i sitt svar: Våga prata, så kommer det av sig själv!

De nyfikna åttorna engagerades i en Theory of knowledge-övning där de fick argumentera för sitt svar, precis som det kan vara på en vanlig IB-lektion - inget svar är fel om du kan argumentera fram en förklaring. Det mynnade ut i många kloka idéer, frågor och skön energi i klassrummet!

IB-elever håller i övning

Yrkesförberedande

De yrkesförberedande programmen fick hela förmiddags- och eftermiddagspass där eleverna fick delta i både teori och praktiska övningar.

Ett av de yrkesförberedande programmen är Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Där fick besökarna börja med lite teori om livsmedel, näringslära och hygien innan det var dags att separera ägg. Ena gruppen vispade en marräng till efterrätten och den andra gruppen fick slå sin första hemgjorda majonäs som utgjorde grunden till dagens rätt: Toast Skagen. Eleverna fick instruktioner moment för moment och efter en stund låg deras skapelse snyggt upplagd på tallriken framför dem. 

Toast Skagen på RL

- Kunskap väger ingenting och kan användas över hela världen, summerade restaurangläraren Håkan "Boris" Höglund och betonade att arbetssätten i branschen blir mer och mer avancerade. Kunskap behövs oavsett om det är på en stjärnkrog i New York eller ett storkök.

Elin och Alice skalade räkor när de slagit sin första majönäs

- Kul att få slå sin första hemmagjord majonäs, konstaterade Arbråeleverna Elin och Alice, som visade ett stort intresse för programmet de besökte.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Studie- och yrkesvägledare

Inger Abrahamsson

Tfn 010-454 13 29

Sofia Sjölander Asp

Tfn 010-454 10 92

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund