Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Lärarråd med BYN

Lärarrådet för Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN, besökte Torsbergsgymnasiet och fick träffa både elever och personal.

Bildbeskrivning

Yrkeslärare samlades

Sju yrkeslärare från hela landet - från Boden i norr till Växjö i söder) som tillhör Byggnadsindustrins Yrkesnämnd samt kanslichef och yrkesrådgivare samlades på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs under måndagen.

Rådets uppgift är att förbättra överensstämmelsen mellan yrkesutbildningens innehåll och efterfrågan på arbets­marknaden. De ska vara rådgivande när det gäller att anpassa, utveckla och förnya utbildningsutbudet för utbildningar.

I BYN samverkar Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Maskinentreprenörerna, ME, och SEKO Väg & Ban.

Rådet träffas två gånger per år på olika orter i Sverige. Nu var det Torsbergsgymnasiet tur att stå för värdskapet. Under två dagar kommer de diskutera olika skolutvecklingsfrågor som rör yrkesutbildningar.

De fick en rundvandring på yrkesprogrammen av Torsbergs­gymnasiets BYN-representant, Fredrik Olofsson, och information om skolan av rektor Bertil Lundqvist.

Bertil Lundqvist

Bertil Lundqvist som är rektor för yrkesprogrammen vid Torsbergsgymnasiet berättade om hur det lokala näringslivet rycker i duktiga yrkeselever. APL är mycket viktigt för att ungdomar ska kunna ta steget ut i arbetslivet. Han lyfte även fram samspelet mellan Torsbergsgymnasiet, Höghammar­gymnasiet och komvux/sfi som huserar under samma tak, samt möjligheten med idrottsutövande på hög nivå.

Hillevi Sjöberg, Vård- och omsorgsprogrammet

Hillevi Sjöberg, vård- och omsorgslärare, berättar om olika arbetssätt och projektet Vocol triangles tillsammans med Fredrik Olofsson, bygglärare.

Mats Karlsson, fordon

Lärarrådet lyssnar på Mats Karlsson, fordonslärare, som berättar om bilverkstaden och vikten av bra APL.

Industri

Diskussion i Torsbergsgymnasiets industrilokaler om efterfrågan och vem som egentligen väljer ett yrkesprogram. Är det eleven eller föräldrarna som gör valet, och hur kan vi påverka bilden av ett yrke genomgått så många förändringar de senaste årtiondena?

Lärarrådet för Byggnadsindustrins Yrkesnämnd fortsätter sin tvådagarsvistelse här med studiebesök vid företag och konferens i Orbaden.

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund