Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Lokal delikatess

Årskurs 1 på Torsbergsgymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram fick ett uppdrag och skapade Hälsinge­piroger.

Restaurangskolan skapade Hälsingepiroger

Ett uppdrag

Restaurangskolan gillar att jobba ut mot verkligheten på olika uppdrag. Så när vi fick ett uppdrag för att utveckla utflyktsmat av Diana Sandell som arrangerar hästturer i Långhed så påbörjades arbetet. Uppdraget innebar att förslagen skulle ge en god känsla av Hälsingland utifrån vår skog och mark och passa att serveras under turen i deras koja i skogen.  

Eleverna i årskurs 1 tog sig an uppdraget och har under några dagar jobbat fram en Hälsingepirog. I den finns nötfärs från en lokal producent där djuren bara äter gräsbete och får ingen antibiotika. Lingon och trattkantareller direkt från skogen ger pirogen både känsla och smak av vad naturen har att ge. Grahamsmjöl i pirogdegen ger en lite grövre känsla – inte så grovt som barkbröd givetvis men lite fibrer är det!

Till utflyktsmaten tänker vi oss egenkokt lingondricka, den fungerar både varm eller kall eller varför inte en god nötbuljong kokt på fina nötben.  

De som är gluten- och/eller laktosintoleranta har eleverna tänkt på också och arrangerade provsmakning även på dessa
piroger.

Nu återstår att prisberäkna och göra kalkyl kring pirogerna som ett led i kursen Entreprenörskap.   

I fredags var det var dags för provsmakning!

RL-eleverna fick höra goda vitsord om pirogerna av både Diana Sandell och skolans rektor Bertil Lundqvist som var inbjuden. Diana Sandell funderar nu på hur många piroger hon behöver och ger sen uppdraget till eleverna att börja tillaga och baka de goda Hälsingepirogerna!   

Klassen ser fram emot att åka till Långhed för att få åka på en hästutflykt med de starka nordsvenska hästarna som väntar på dem. Blir hur spännande som helst och planeringen är i full gång – vi hoppas nu på snö så den rätta stämningen faller in och stjärnorna kan gnistra och glimma när vi drar fram i skogen med alla hästar och bjällerkrans och stämningen är på topp!

Margareta Englund

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund