Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Mat- och planeträddare på turné

Restaurang- och livsmedelsprogrammet besöker elever i grundskolans senare år och berättar vad de kan göra för att rädda planeten under parollen #ingesläng.

Bildbeskrivning

Stefan, Erik, Margareta, Arezo, Lwam och Håkan på plats för att informera framtidens mat- och planeträddare på högstadieskolan Lust och lära.

Hållbarhet i fokus

Dagens besök på Lust och lära i Bollnäs var den tionde grundskolan i Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner, som RL18 besökt för att sprida sitt budskap om hur de kan göra för att rädda planeten. Självklart genom ett område som de brinner extra för: hållbar matlagning och klimatpåverkan.

Elever och lärare från Torsbergsgymnasiets Restaurangskola berättar om den ökande konsumtionen i världen, hur den skiljer sig mellan olika världsdelar och hur mycket i allmänhet och mat i synnerhet som vi slänger helt i onödan.

- Helt fantastiskt initiativ, säger en nöjd Marie Kopparmalms, hemkunskapslärare vid Lust och lära.

Högstadieeleverna hade bra koll och ställde intressanta frågor, något som gillades av hemkunskapsläraren som berättade att tanken på hållbar utveckling tillhör vardagen och tas upp i flera ämnen på skolan.

wok

Arezo Khawari styr up den goda woken medan Håkan "Boris" Höglund berättar matens klimatpåverkan.

- Den var fett god! hörs från elevgruppen som precis fått smakat den veganska woken tillsammans med tunnbröd.

RL-eleverna tillagar en wok på plats, av råvaror som plockats undan från grönsaksdisken på ICA på grund av att de ser lite tråkiga ut och därför ej kan säljas till kund.

wok

Margareta "Meta" Englund och Lwam Hadish skiner ikapp med solen när de möter intresserade och medvetna elever.

- Vi som restaurangskola måste medverka till att lyfta upp denna fråga och stötta grundskolorna i denna strävan - alla kan göra skillnad, sammanfattar Margareta Englund, yrkeslärare på RL-programmet Torsbergsgymnasiet.

Turnén har Restaurangskolan sytt ihop tillsammans med Borab, ICA, kostenheterna i ovan nämnda kommuner, ett flertal lokala restauranger och Matvärden har nåtts av ungefär 1500 elever. Fokus har och kommer alltid att vara; att använda hela råvaran som står till förfogande och i möjligaste mån närproducerat. Bli en mat- och planeträddare! 

#ingesläng

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund