Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Mot framtiden!

Gymnasietreorna på Staffangymnasiet fick under onsdagens framtidsmässa information om vidare studier och även lite om jobb efter studenten. 

Bildbeskrivning

Viktigt för eleverna

Studie- och yrkesvägledningen på Staffangymnasiet bjuder varje år in studieaktörer för att ge eleverna kunskap och få upp ögonen för vidare studier, men även för andra viktiga aktörer i samhället som de kan komma att träffa på efter studenten, till exempel LO och Arbetsförmedligen.

- Den här dagen är effektiv, konstaterar Ingrid Åhlin, studie- och yrkesvägledare på Staffangymnasiet som arrangerat såna här mässor så länge hon kan minnas. Redan under första informationspasset kom det åtta sms från elever om tidsbokningar, tillägger Ingrid och ler.

Förutom informationspassen som hölls i aulan och därefter i utvalda salar fanns aktörerna samlade nere i korridoren. Massvis med roll-ups, trycksaker, godis och sist men inte minst engagerade personer som svarade på frågor om deras utbildningar och möjligheter.

Bra bredd och något för alla

- Här har vi något för alla elever, säger Ingrid Åhlin och blickar ut över korridoren där universitet står sida vid sida med kommunens resursenhet där många elever kollade möjlightet med sommarjobb och folktandvården med sin lärlingsutbildning.

Hermela från Högskolan i Gävle, lärosätet som ligger närmast geografiskt, svarade glatt på elevernas frågor som till största del handlade om fastighetsmäklarprogrammet. Något som är väldigt populärt och drar studenter från hela landet. Hälften av studenterna är från Gävleborgs län och många studerar på distans. Till exempel från ett lokalt lärcentrum som CFL Söderhamn.

För att uppnå behörighet till flera av högskoleutbildningarna som erbjuds finns möjligheten att läsa Tekniskt basår, något flera elever var nyfikna på. Studie- och yrkesvägledarna från CFL Söderhamn berättade om den nya möjligheten att läsa Teknikskt basår på hemmaplan i Söderhamn.

Försvarsmakten som representerades av Jan och Josefin var mycket välbesökta av så väl killar som tjejer med frågor om värnplikten och jobb inom försvaret. Många verkar seriöst intresserade och vill göra skillnad, tillägger Jan som med glimten i ögat gissade att den stora uppslutningen vid deras bord berodde på de stiliga uniformerna i kombination med de nya direktiven om värnplikt.

framtidsmässa staffangymnasiet
framtidsmässa staffangymnasiet

Förutom högskolorna och univeriteten som HIG, JU, KTH, LTU, och Mittuniversitetet fanns andra aktörer som till exempel Sundsvalls konstskola och Yrkeshögskoleutbildningen Kulturkommunikatör från CFL Bollnäs på plats, vilket breddade mässan ytterligare. LO närvarade och svarade på frågor och gav information om villkor hos elevernas framtida jobb och även inför deras stundande sommarjobb.

- Information om utbildningar är en färskvara, poängterade en nöjd studie- och yrkesvägledare som gärna ser att ungdomarna håller sig uppdaterade med det senaste från utbildnings­aktörernas hemsidor.

Kontakt

Kontakt

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Studie- och yrkesvägledare

Anders Englund

Yrkesprogram

tfn 010-454 12 91

Mobil 072-228 25 83

 

Maha Persson

Högskole­förberedande

program

Tfn 010-454 12 85

Mobil 070-241 93 86

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund