Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Restauranglärlingar anställs!

Madeleine och Tuva-Lisa från Restaurang- och livsmedels­programmet har undertecknat avtalen för GLA - gymnasial lärlingsanställnig. Plugg med lön!

Bildbeskrivning

Spännande satsning

När de sista lunchgästerna lämnat restaurangen samlades arbetsgivare, skolans representanter och eleverna för att skriva under anställningsavtalen som ger Madeleine Sjöberg och Tuva-Lisa Höglund en gymnasial lärlingsanställning, GLA. De kommer att göra sin avlönade lärlingstid hos Travrestaurangen by Kitchen i Bollnäs respektive Kitchen i Alfta. De blir anställda och får lön för tiden på företaget medan de utbildar sig.

- Jag har varit här under hösten som vanlig lärling och sökte GLA, säger Madeleine som läser andra året av Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Torsbergsgymnasiet.

- Spännande och en självklarhet att söka GLA, tillägger Tuva-Lisa som gillar stämningen på Kitchen i Alfta, där hon precis börjat.

Tuva-Lisa som går sista terminen på Torsbergsgymnasiet och gläds inte bara av sitt anställningsavtal, hon ser även fram mot UF-mässan och alla tävlingar med sitt företag Inge Släng UF som hon är VD för.

Avtalsskrivning elev och rektor

Tuva-Lisa kollar så att rektor Fredrik skriver rätt

Viktigt lokalt och regionalt

På plats vid avtalsskrivningen fanns även Linda Källgren, som till vardags jobbar med kompetensförsörjning inom Region Gävleborg. Hon gillar upplägget med gymnasiala lärlings­anställningar och hyllar både rektorer och arbetsgivare som hakar på möjligheten.

- Vi har bra yrkesprogram och det här höjer dess attraktivitet, säger Linda Källgren. Hon ser GLA som en både spännande och långsiktig utvecklingsmöjlighet då fler branscher visar mer och mer intresse för upplägget.

Magnus Olofsson, delägare i företaget är mycket nöjd med knutit till sig just Madeleine och Tuva-Lisa och ser fram mot att se dem utvecklas. Han menar att det alltid kommer en del bra elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet och att GLA-upplägget spetsar till utbildningen ytterligare.

- De blir precis som riktiga anställda och de får lära sig allt, för det är precis så vi vill att de ska formas, tillägger Magnus.

Eleverna söker GLA i princip på samma sätt som om de skulle söka ett jobb, där de blir kallad till anställningsintervju med arbetsgivaren. Precis som på i arbetslivet som väntar efter studenten.

Avtal arbetsgivare och elev

Madeleine och arbetsgivarn Magnus signerar avtal

Närmare arbetslivet

- Vi tar det ett steg till. Ytterligare ett steg närmare arbetslivet, säger Fredrik Olofsson, rektor för yrkesprogrammen på Torsbergsgymnasiet.

Han är mycket nöjd med samarbetet gymnasiet har med lokala företag och ser att fler dörrar öppnas inför framtiden.

Just nu har Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet sju industrielever och tre restaurangelever ute på företag med gymnasial lärlingsanställning. Ett upplägg som både gynnar elev och företag.

- De tre dagarna i veckan som elever är på arbetsplatsen läser de samma yrkeskurser som om de skulle gått i skolan. Lärande i annan miljö helt enkelt, summerar rektorn.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Länkar

Kontakt

RL-programmet med möjlighet till GLA finns på Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet. Läs mer om programmet här:

Restaurang och livsmedelsprogrammet

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund