Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

RL på #INGESLÄNG-turné

Torsbergsgymnasiets RL17 är under vecka 5 ute på turné och besöker högstadieskolor för att både prata och laga hållbar mat under parollen #INGESLÄNG.

Bildbeskrivning

Medvetenhet

Under vecka 5 rullar ett utekök fyllt med lokala råvaror och ett gäng glada elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet runt i Bollnäs och Söderhamns kommuner. Deras budskap är tydligt: Sluta slänga mat!

RL17 är en medveten klass när det gäller hållbar matlagning och har lärt sig mycket om en råvaras många möjligheter.

- Det slängs alldeles för mycket mat, konstaterar Simon Eismar som går första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

- Till exempel skal innehåller alldeles för mycket näring och smak för att slängas bort, poängterar Simon.

Åhörarna tillika matgästerna som idag var Arbråskolan visade stort intresse för både ämnet hållbarhet och även programmet i sig, något som gör att restaurangeleverna känner sig ännu mer peppade att komma ut och visa upp sitt program och vad de lärt sig.

- Roligt sätt att sprida det viktiga budskapet, och vi kanske får fler elever till programmet nästa år, säger Ali Barati med ett varmt leende och förbereder sig inför nästa grupp elever i det vackra vintervädret

RL17 - Ali, Emil och Simon

Ali, Emil och Simon gillar att sprida ett viktigt budskap: hållbarhet inom matlagning.

Kunskap och aktiviteter

Förutom att laga mat och förklara för högstadieeleverna vad och varför de tar tillvara på hela råvaran håller de i tävlingar och lekar på temat matlagning; frågesport, vispa en aioli och gissa vikt på potatis.

Margareta Englund, yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, gillar att bollen är i rullning i skolorna för att öka medvetenheten inom området.

- Vi har fått jättebra respons från högstadielärare och rektorer som redan är inne på hållbarhetsspåret. De tycker att det vi gör är jätteroligt och ligger i deras linje, tillägger Margareta.


RL17 on tour 2018
29 januari

Kilafors skola

30 januari
Arbråskolan
31 januari
Vågbroskolan
1 februari
Alirskolan
2 februari
Bergviksskolan

Temat #INGESLÄNG har RL-programmet jobbat fram tillsammans med föreningen MatVärden och hoppas att fler hakar på trenden med att ta vara på hela råvaran, och gärna en lokal sådan.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Margareta Englund

Tfn 010-454 12 73

Mobil 070-241 43 27

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund