Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Sommarskola

Det är sommar och solen lyser för fullt just nu. Något som även lyser starkt är flitens lampa hos sommarskolan, där elever går för att bli bättre!

Bildbeskrivning

Mahmoud tycker att det är bättre med sommarskola och att lära sig något än att sitta hemma.

En vilja att bli bättre

För två veckor sedan sprang studenterna ut från Torsbergs­gymnasiet och resterande elever gick på sommarlov. Nu är det relativt lungt i lokalerna. Någon samtalar med studie- och yrkesvägledningen hos vuxenutbildningen. Plötsligt hörs mer ungdomliga röster och skratt längre in i korridoren. Det är elever som går Torsbergsgymnasiets sommarskola.

- Bättre att vara i skolan och lära sig något istället för att vara ledig, säger 16-åriga Mahmoud Hamo med ett leende. Här får han läsa och använda språket.

Till vardags går Mahmoud IM-språk och jobbar med svenskan för att på sikt kunna söka ett program, gärna Estetiska programmet. Han gillar hjälpen han får av lärarna och att han får jobba med de delarna han behöver mest. Efter sommar­skolan ska Mahmoud sommarjobba inom äldrevården och hoppas att få lite språkträning även där.

Amanda Sandell som går SA16 går runt med ett leende på läpparna. Hon har precis klarat sista provet i delen av matematikkursen hon tidigare haft problem med.

- Visst är det lite tråkigt att plugga på sommaren, men nu har jag klarat alla prov den här veckan så nu är jag godkänd, förklarar en stolt 17-åring som äntligen tar sommarlov på riktigt.

Amanda plussar lärarna som hjälpt henne och dagarna har varit korta och effektiva med plugg och prov. Nu kan hon slappna av och fokusera på stundande sommarjobb på sporthallen.

Motivation och behov

Nästan 100 elever har anmält sig till sommarskolorna inom förbundet, som har öppet i vid Torsbergsgymnasiet i Bollnäs och hos IM-programmet vid CFL Nordanstig

Sommarskolan lockar motiverade elever som har ett behov och en vilja att bli bättre i mestadels matematik, svenska och engelska.

- Eleverna har en vilja att ta sig fram i skolan och mot ett arbete och vidare i livet, säger Magnus Dehlin medan han hjälper eleverna under en matematiklektion på Torsbergsgymnasiet. 

Lyckan han ser hos elever när de förstår och kan använda kunskapen är otroligt inspirerande. Magnus som till vardags är handbollsledare och NIU-instruktör, samt lärare vid IM-programmet ser många likheter mellan att lära sig något i skolbänken och på planen. Speciellt viljan att bli bättre, utvecklas och lyckas.

Full snurr vid CFL Nordanstig

Av de 36 som anmälde sig till sommarskolan vid CFL Nordanstig i Bergsjö, går 18 IM-elever dagligen och får undervisning i matematik, sva (svenska som andraspråk), engelska och SO-ämnen.

Fyra lärare och två studiehandledare jobbar för att ungdomarna ska bli bättre och ta sig framåt. Likt sommarskolan på Torsbergsgymnasiet är kunskapsnivåerna hos eleverna väldigt olika vilket gör att undervisningen blir individanpassad och eleverna den tid de behöver tillsammans med lärarna.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Nordanstigs gymnasium

Södra vägen 8
829 50  Bergsjö

Tfn 010-454 11 30

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund