Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Sommarskolan viktig

Våra gymnasieskolor bedriver sommarskola där både elever och lärare är peppade och hyllar initivet. Viktigt att hålla i de nyvunna kunskaperna över sommarlovet!

Bildbeskrivning

Yousif, en av många elever som sökt sig till sommarskolan.

Motiverade elever

Två veckor in på sommarlovet. Nej, skolbyggnaderna ekar inte tomma och ödsliga. Här bedrivs sommarskola. Här samlas motiverade elever (mestadels från IM-språk) tillsammans med aktiva och pensionerade lärare, lärarstudenter och språk­handledare/stödjare för att hjälpas åt med matte, svenska och engelska.

Över 200 elever har anmält och sökt sig till sommarskolorna inom förbundet i Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn:

Staffangymnasiet 120

Torsbergsgymnasiet 50

IM-Nordanstig 43

Stor uppslutning på Staffangymnasiet

Röster och skratt hörs allt tydligare en trappa upp. Det är rast och det serveras fika för ett hundratal elever och ett tiotal lärare. En del av eleverna fastar under dygnets ljusa timmar och väljer bort smörgåsen och drycken på grund av Ramadan.

"Det går bra ändå, inga koncentrationssvårigheter, jag är van" säger en leende Yousif från Irak, som gått IM-programmet på Staffangymnasiet i 6 månader. Han kom till Sverige i september förra året och uppskattar verkligen sommarskolan. "Jättebra så jag inte glömmer över sommaren" tillägger Yousif.

Sommarskolan är frivillig för eleverna och de är mycket motiverade. "Många elever har efterfrågat sommarskola" säger Monika Ingvarsson, lärare och sommarskoleentusiast vid Staffangymnasiet.

En plats för alla

En del lärare jobbar till vardags vid gymnasiet, medan andra har tagits in extra över sommaren.

Lärarstudenten Oskar Olsson tycker att det är ett fantastiskt initiativ för både elever som verkligen vill lära sig mer, men även ett ypperligt tillfälle för honom själv - genom att känna på läraryrket och om han valt rätt spår. "En bra känsla!"

Den pensionerade grundskoleläraren Benny Gustafsson hyllar initiativet och gillar att göra en insatser för integration och mottagande av nyanlända. Benny undervisar tillsammans med dottern Ellen som jobbar på IM-programmet. De visar engagerat upp hur eleverna på ett framgångsrikt sätt använder sig av surfplattor i språkinlärningen, oavsett modersmål och vilken nivå i svenskan de ligger på.

Oskar, Benny och Ellen framhäver vikten av sommarskolan och att det inte bara är ett lärande, men även en god sysselsättning istället för att eleverna ska fastna vid deras boende hela sommaren.

Sommarskola och ipad

Extra medel avsedda för nyanlända öppnar möjligheten

Lars Nilsson, rektor för IM på Staffangymnasiet, är glad över de extra medel som kommer från kommunerna (öronmärkta för nyanlända) och att sommarskolan kan genomföras på ett sånt omfattande sätt - då efterfrågan och motivationen verkligen finns hos eleverna.

"Vi ser ett stort behov och det uppskattas mycket av eleverna som verkligen vill gå i skolan" sammanfattar en stolt rektor, som även hyllar lärare - ordinarie som extra - för deras engagemang!

Kontakt

Kontakt

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Nordanstigs gymnasium

Södra vägen 8
829 50  Bergsjö

Tfn 010-454 11 30

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund