Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Studiebesök i hamnen

Sol, virke och vatten. Hamnen i Orrskär bjöd Staffangymnasiets IM-elever på en fin och intressant förmiddag.

Bildbeskrivning

Hamnarbete, hur fungerar det?

Söderhamns Stuveri & Hamn AB bjöd in en grupp IM-elever från Staffangymnasiet till Orrskärs hamn, för att visa hur en hamn fungerar och dess betydelse för Söderhamn. Vad jobbar en hamnarbetare med och hur sker transporten av det fina virket vi producerar här?

- Häftigt och bra initiativ av hamnen, säger Anders Englund, studie- och yrkesvägledare på Staffangymnasiet. Studiebesök är viktiga och förmedlar en bra bild av arbetslivet.

Dagen började i en lektionssal med genomgång om hur bolaget fungerade och vad eleverna kunde förvänta sig. Därefter hämtades de nyfikna eleverna med buss och transporterades till Orrskärs hamn.

Guidad tur

Guidad tur i solenskenet med Torbjörn

Torbjörn Strömgren och Tomi Gladh från SSH AB guidade runt hamnen och visade var lastbilar och tåg lossade sitt gods, nästan uteslutande virke, hur de sorterade i terminalen och placerades i enorma staplingar innan det lastades på fartygen. Fartyg som vanligtvis gick till Nordafrika, endera direkt till Algeriet, Tunisien eller för omlastning i Egypten. Vilka mängder fint svenskt virke vi exporterar!

Eleverna imponerades över hur mycket virke som låg sorterat i lager och hur mycket som verkligen fick plats på ett fartyg när det var fullastat. På tal om lastning, dagen till ära fick de elever som ville (och vågade) testa att köra både motviktstruck och den enorma vikarmskranen på 113 ton. Många glada miner och high-fives från eleverna efter provkörningarna.

Vikarmskran

Våra elever (gula västar) fick testa att köra denna enorma Multidocker.

Från Hälsingland till omvärlden

Söderhamns Stuveri & Hamn AB har 30 anställda och ökar på personalstyrkan beroende på hur mycket som ska lastas under vissa perioder, speciellt mot vintern då kyla och snö påverkar arbetet. Som hamnarbetare möter du språk och människor från olika länder.

- Engelska är bra att kunna, men ibland får vi kommunicera med händerna, säger Torbjörn och gestikulerar leendes i den värmande solen.

Besöket bjöd på många aha-upplevelser hos eleverna, vilket var ett av målet med studiebesöket. Mattias Åhlund som sitter i bolagets styrelse menar att det är viktigt att skolungdomarna vet vilka möjligheter och yrken erbjuds i trakten. Även hur vårt lokala näringsliv förser omvärlden med virke genom våra hamnar.

Vem vet, kanske någon av dagens besökare, kille eller tjej, jobbar inom någon av våra hamnar i framtiden?

Truckkörning

Kontakt

Kontakt

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund