Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Tema energi och språket

IM-språk på Staffangymnasiet har under vecka 2-9 arbetat kring temat energi. Det har resulterat i en utställning i glasrummet.

Bildbeskrivning

Sätta ord på kunskapen

När du är ny i ett land lär du dig vardagsspråket först, sen blir det lite klurigare.

Klasserna 2 A, B och C på Språkintroduktion, har under vecka 2–9 arbetat kring temat energi. De har bland annat gjort papier maché på bildlektionerna, labbat och experimenterat på NO-lektionerna, jobbat med ord och begrepp inom SO och i Sva har de skrivit olika texttyper som finns i en tidning.

Detta har sammanställts och resulterat i tidningar och en utställning i glasrummet på Stafangymnasiet. Eleverna har även hållit muntliga redovisningar om sitt arbete. Vad har du som elev lärt dig, och vad har de andra lärt sig av arbetet?

Redovisning och tidningen har gjorts på lättläst och begriplig svenska så alla elever kan ta del av informationen. Totalt har 45 IM-elever engagerat sig i temat energi.

- Att kunna göra sig förstådd betyder mycket, säger Beatrice Hagström som jobbar som lärare på IM. Speciellt om eleven ska läsa dessa ämnen på gymnasienivå är språket en viktig framgångsfaktor.

Många elever har redan läst mycket om energi i sitt hemland och på sitt språk och har redan kunskapen, men är mycket glada och lättade över att kunna använda de svenska ord och begrepp som till exempel används inom NO- och SO-ämnen.

- Det gäller att hitta vägar att uttrycka sig, avslutar Beatrice.

Kontakt

Kontakt

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund