Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Utbytesprogram: Göppingen

Just nu har vi besök av två blivande sjuksköterskor från Göppingen i Tyskland. Om ett par veckor åker elever från Torsbergsgymnasiet dit på praktik.

Föreläsning av Maren och Magdalena

Göppingen + Bollnäs

Ett fördjupat samarbete med den tyska delstaten Baden-Württemberg, har lett till att två tyska sjuksköterskeelever för närvarande praktiserar på sjukhuset här i Bollnäs. Från Bollnäs sida är både Torsbergsgymnasiet och Komvux vård inblandade i samarbetet.

Föreläsning

Magdalena Elser och Maren Baudert besökte Torsbergs­gymnasiets Vård- och omsorgsprogram för att berätta om hur vårdutbildningen och yrket i sig fungerar i Tyskland.

Vårdutbildningen är 3 år och påbörjas efter deras motsvarighet till gymnasiet. Hälften av tiden är teori och den andra halvan är praktik.
Magdalena och Maren tog också upp ämnen och regler som skiljer sig jämfört med Sverige, t.ex. aromaterapi, abortlag­stiftningen och aktiv dödshjälp. Det sistnämnda väckte många frågetecken hos eleverna.

Utbyte med Göppingen, Tyskland

Magdalena och Maren flankeras av peppade tysklandsresenärer

Till Tyskland för praktik

Fyra av eleverna lyssnade extra mycket då de kommer att resa till Göppingen för att praktisera där vecka 12-14. De kommer att komma till ett stort sjukhus med en personalstyrka över 2000 personer och med 780 sjuksängar. Alldeles intill sjukhuset (Klinik Am Eichert) finns det lägenheter för sjuksköterskor och praktikanter.

Internationalisering

Vård- och omsorgsprogrammet har sedan många år tillbaka samarbeten och utbyten med andra länder. Nu jobbas det för att fyra elever ska få åka till Skottland nästa termin. Andra länder som utbyten har gjorts med är Holland, Italien och Spanien. Utlandspraktik gör att eleverna växer då de blir en erfarenhet rikare och får ett omvärldsperspektiv hur sjukvård och omsorg fungerar i andra länder än hemma i Sverige.

Kontakt

Kontakt

Vård- och omsorgs­programmet

Anita Svantesson

Tfn 010-454 13 19

Praktiksamordnare vård och omsorg

Gunilla Liljendahl

Tfn 010-454 11 29

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund