Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Vi tävlar i bygg!

Precision, teknik, effektivitet, planering och att ha kul är viktiga beståndsdelar när det regionala kvalet till yrkes-SM som går av stapeln på Flygstaden i Söderhamn 17 februari.

Robin och Jens laddar för tävling

Kval till SM

Robin Högman och Jens Sandmoen är tvåmannalaget som tävlar för Staffangymnasiet i kvalet inför yrkes-SM i bygg. De går andra året på Bygg- och anläggningsprogrammet och har ambitioner att nå finalen i Malmö, som avgörs i Maj. Grenen som Robin och Jens tävlar i är trä medan plattsättning och betong också ingår inom bygg- och anläggnings­programmets tävlingsmoment.

Det regionala kvalet avgörs på Flygstaden i Söderhamn 17 februari och deltagande skolor förutom Staffangymnasiet är Torsbergsgymnasiet från Bollnäs och Bessemerskolan i Sandviken.

Tävlingsmänniskor

Både Jens och Robin har en bra känsla och känner sig väl förberedda och peppade inför tävlingen.

Klart vi siktar på att ta oss vidare, säger Jens och får snabbt medhåll av Robin, som tillägger: Vi är ju tävlingsmänniskor.

Killarna är lagidrottare i grunden och nog kan det vara en fördel då byggtävlingar är fysiskt och psykiskt påfrestande, både som enskild deltagare och lag. Efter fyra intensiva timmar har det runnit många svettdroppar.

Vi värmer alltid upp med lite styrkeövningar - oavsett om det är tävling eller en vanlig bygglektion, säger Robin och flinar.

Taktik

Själva tävlingsmomentet består av att bygga en så kallad Z-vägg (en tresidig vägg med fönster, dörr och lister som ser ut som ett Z ovanfrån). Ett bygge som Jens och Robin känner sig trygga med och har lagt upp och finslipat taktiken sedan de "provtävlade" i höstas (se Hela Hälsinglands reportage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Under tävlingens fyra timmar gäller det att båda är sysselsatta hela tiden för att vara så effektiva som möjligt. Ingen får stå still och vänta på att den andre ska bli klar. Själva planeringen och taktiken har killarna lagt upp själv, men givetvis tagit till vara på tipsen från de engagerade lärarna på byggprogrammet.

När det är tävling är det bara att hålla sig till planen och köra - rakt på! poängterar en peppad Jens.

Bedömning

Det är lärarna på byggprogrammet som dömer i tävlingen. Den finaste väggen, med varje skruv och moment i åtanke vinner - alltså även arbetets gång och bästa utvägen av problem vävs in i det slutgiltiga resultatet. Med andra ord: inget utrymme för byggfusk här inte!

Bra med hemmaplan, konstaterar Jens och Robin och levererar länets bredaste leende.

Vi önskar alla inblandade lycka till!

Kontakt

Kontakt

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Programansvarig

Jörgen Andersson

Tfn 070-190 65 73

Rektor

Fredrik Lindkvist

Tfn 010-454 13 13

Mobil 073-270 84 78

Kommunikatör

Lucas Lund

Tfn 010-454 10 04

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund