Hälsinglands Utbildningsförbund

Referenser och referenshantering

Det finns ett flertal olika sätt att referera och skriva referenslistor (källförteckningar) beroende på vilket referenssystem som används. Ta reda på vilket referenssystem det program du läser på använder!

Harvard

I en variant av Harvardsystemet består källhänvisningen av en författares efternamn följt av utgivningsår och sidnummer. Observera att det finns andra "varianter" av Harvardsystemet där sidnummer inte alltid anges i källhänvisningen. Alla källhänvisningar samlas i en referenslista i alfabetisk ordning med fullständig information om respektive källa längst bak i dokumentet men före eventuella bilagor.

 

APA

En författare-årtalsvariant som liknar Harvard-stilen. Den synligaste skillnaden är att årtalet sätts inom parentes i referenslistan. Det är också praxis i APA att inte skriva ut sidnummer i källhänvisningarna i den löpande texten (om du inte citerar).

 

Oxford

I Oxfordsystemet - kallas också (fot-)notsystemet - består källhänvisningen i den löpande texten normalt av en upphöjd siffra efter meningen (kallas not) och en fotnot längst ner på sidan i form av en siffra som följs av förklarande text eller en källhänvisning. Fotnoten kan innehålla fullständig bibliografisk information. Eller en mer kortfattad information (författare, titel och sidnummer eller motsvarande).

 

Referenshanteringsprogram

Zotero Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Kontakt

Kontakt

Bibliotekets öppetider


Måndag

8.00 - 15.00

Tisdag

8.00 - 16.00

Onsdag

8.00 - 17.00

Torsdag

8.00 - 16.00

Fredag

8.00 - 15.00

Bibliotekarie

Gabriella Jensen-Sondrup

Tfn 070-203 99 02


Länkar

Kontakt


Här kommer inom kort länkar till olika referenshanteringssystem..Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund