Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Barn och fritid - lärling

Barn- och fritidsprogrammet är ett utmärkt program för dig som är intresserad av hur människor fungerar, vilka olika behov vi har och hur vi lär oss saker på bästa sätt.

Lärlingsutbildning

Här får du utveckla dina ledaregenskaper och lära dig planera, organisera och leda olika verksamheter och aktiviteter. Du får de kunskaper som behövs för att arbeta med människor i alla åldrar.

Ämnena på Barn- och fritidsprogrammet och våra olika arbetssätt ger dig stark självkänsla och gott självförtroende. Du får med andra ord jobba lite med dig själv för att bygga upp din självkännedom – något som hjälper dig att möta andra människor på bästa sätt.

Bra att veta

Första året läser du Barn- och fritidsämnen två dagar i veckan tillsammans med Torsbergsgymnasiets BF-program i Bollnäs.

Du kan genom att välja vissa kurser få högskolebehörighet. Det behöver du om du vill studera på högskola till förskollärare, lärare, socionom, hälsopedagog, polis, brandman eller fritidsledare.

Jobbmöjligheter

Du kan få jobb t ex inom barnomsorg och olika fritidsområden som barnskötare eller elevassistent. Eller jobba på idrottsanläggningar, skidanläggningar, spa och motions­anläggningar, sim och sporthallar eller som fritidsledarassistent på fritidsgård och ledare/tränare.

Höjdpunkter

Du kommer att ha mycket arbetsplatsförlagt lärande som lärling! Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis fritidsanläggningar, skidanläggningar, sim- och sporthallar eller inom skola/barnomsorg. Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Välkommen till tre utvecklande och givande år!

Så här fungerar lärlingsutbildningen

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Exempel

Så här kan ett exempel med en Hotell- och turismselev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs se ut:

År1

Är 2 dagar i veckan på Staffangymnasiet i Söderhamn och har sin grundutbildning inom Hotell och turism.

3 dagar på Torsbergsgymnasiet och har sina gymnasiegemensamma ämnen matematik, svenska, engelska, och idrott.

År 2

Är 3 dagar i veckan på ett hotell och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från Hotell och turism bedömer och följer upp eleven.

2 dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet

År 3

Är 3 dagar i veckan på ett besökscenter och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från Hotell och turism bedömer och följer upp eleven.

2 dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val på Torsbergsgymnasiet.

Kontakt

Kontakt

Staffangymnasiet

Norrtullsgatan 3
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 11 20

Epost

Programsamordnare

Anna-Carin Dahlin

Tfn 010-454 11 78

Studie- och yrkesvägledare

Anders Englund

Yrkesprogram

tfn 010-454 12 91

Mobil 072-228 25 83

 

Länkar

Kontakt

Poängplaner

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund