Hälsinglands Utbildningsförbund
Toppbild

Hantverksprogrammet - lärling

Hantverksprogrammet finns i inriktningen Frisör, stylist och barberare.

Hantverksprogrammet lärling

Är du praktiskt lagd och tycker om att vara kreativ och vill arbeta inom skönhetsbranschen är utbildningen stylist, frisör och barberare något för dig. Yrket är varierande och skapar dagligen nya möten med nya människor.

Hos oss får du vid skolstart ett frisörkit samt makeupkit som du använder dig av under hela utbildningen. Vi undervisar och arbetar praktiskt i vår moderna och fullutrustade salong, där vi även har möjlighet att ta emot kunder för elevbehandlingar.

Du får lära dig att lägga den perfekta basen, olika skugg och bryn tekniker, produktkunskap, vara kreativ och skapa fantastiska makeuper med hjälp av olika material. På hårlektionerna går vi igenom grundläggande tekniker inom hårdesign, designprocess, olika klipptekniker, brud, permanent, färglära, färg och slingteknik. Frisör och barberar inriktning är för dig som gillar hår, färg, form i kombination med service.

Efter tre år på hantverksprogrammet med inriktning stylist blir du diplomerad makeup och hår-stylist och kan direkt börja arbeta som frilansande stylist, i butik som makeupförsäljare eller varför inte öppna en egen skönhetssalong. Som frilansstylist kan du arbeta inom film, foto, tv och reklam. Och kan ha hela världen som din arbetsplats.

Inriktning frisör ger dig färdigheter och kunskaper i olika tekniker, material, behandlingar som förekommer i branschen. Vilket ska förbereda dig som elev inför arbetet som frisör. I slutet av programmet görs ett delprov som certifierar dig som utbildad frisör. Efter det kräver branschen att du ska göra 2 000 arbetstimmar på salong innan du kan ta ditt gesällprov.

Barberarinriktningen fokuserar på stil, trend och form inom herrklippning. Du lär dig olika tekniker för rakning, skägg och mustasch samt ansiktsvård. Efter avslutad gymnasieutbildning kan du avlägga ditt gesällprov. Förkunskapskrav för att göra gesällprovbarberare är minst 1500 timmars barberarutbildning eller erfarenhet av barberaryrket.

Här på skolan lär du dig grunderna i både makeup och hår för att sedan vidareutveckla dina kunskaper ute på APL under år två och tre. Under din APL får du komma ut i arbetslivet på riktigt, vilket skapar dig ett brett kontaktnät i branschen. Här får du utöva allt du har lärt dig och utveckla dina kunskaper. Detta ger dig en fot in i arbetslivet samt ger dig goda möjligheter till arbete.

Förutom att arbeta praktiskt är det en hel del teoretiska övningar vilket har en stor betydelse för att bli en skicklig och eftertraktad stylist. Vi undervisar i produktkunskap, trender, olika hudtyper, sminkets historia från dåtid till nutid. Kurserna är kopplad till material, miljö och entreprenörskap där du lär dig räkna på olika materialkostnader, skapa ett miljötänk och hur man går till väga för att starta en egen salong alternativt eget företag. Vi lägger stor vikt på hur man skapar sig ett eget varumärke, hur man ger kunden ett trevligt kundbemötande och om hur viktigt det är med god service för att få kunderna att bli nöjd.

Vi erbjuder även utbildning i lash & browlift och manikyr.

Efter studenten kan du som frisör och barberare arbeta som: Frisör, barberare, egen företagare, hårstylist, frilans.

Som stylist efter studenten kan du arbeta som: Stylist, personal shopper, frilans, makeupartist, hårstylist, kostymör, driva salong, egen företagare.

Hantverksprogrammet med inriktning Frisör, stylist och barberare är en lärlingsutbildning på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, men kan även läsas genom Staffangymnasiet i Söderhamn.

Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram dig grundläggande högskolebehörighet.

Så här fungerar lärlingsutbildningen

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Exempel

Så här kan ett exempel med en Hotell- och turismselev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs se ut:

År1

Är 2 dagar i veckan på Staffangymnasiet i Söderhamn och har sin grundutbildning inom Hotell och turism.

3 dagar på Torsbergsgymnasiet och har sina gymnasiegemensamma ämnen matematik, svenska, engelska, och idrott.

År 2

Är 3 dagar i veckan på ett hotell och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från Hotell och turism bedömer och följer upp eleven.

2 dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet

År 3

Är 3 dagar i veckan på ett besökscenter och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från Hotell och turism bedömer och följer upp eleven.

2 dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val på Torsbergsgymnasiet.

Kontakt

Kontakt

Torsbergsgymnasiet

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 11 10

Fax 0278-100 04

E-post

Programsamordnare

Linda Sundberg

Tfn 010-454 13 35

SYV

Sofia Sjölander Asp

Tfn 010-454 10 92

Rektor

Fredrik Olofsson

Tfn 010-454 11 66

Mobil 070-227 91 57

Timplaner

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund