Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Bättre distansundervisning

Vår vuxenutbildning gör en stor satsning tillsammans med Högskolan i Gävle för att utveckla vår förmåga att utbilda på distans. Projektet heter DISA - distansutbildning i samverkan, och omfattar fler lärosäten och lärcentrum.

Bildbeskrivning

Anita Hammarström och Erica Backlund tillsammans med DISA-kollegorna

Stor satsning på distansundervisning!

Nu erbjuds gratis hjälp till lärare som genomför distansundervisning. Bakom erbjudandet står bland annat Högskolan i Gävle och vuxenutbildningarna (CFL) inom Hälsinglands Utbildningsförbund.

Högskolan i Gävle är känd för sin expertis inom distansutbildningar, då hälften av studenterna läste via nätbaserade kurser redan innan coronavirusets utbrott. Högskolan i Gävle har dessutom sedan årsskiftet fått utökade medel för att utveckla distansutbildningen ännu mer. Det sker i projektet DISA, ”distansutbildning i samverkan”, där även andra lärosäten och lärcentrum finns med.

- Vi har goda erfarenheter av att samarbeta med Högskolan i Gävle när det gäller hur man kan studera och arbeta nätbaserat med distanskurser. I och med den utveckling som nu skett i vårt samhälle kommer denna möjlighet med perfekt timing, säger Jonny Engström, vuxenutbildningschef, Hälsinglands Utbildningsförbund

Helt rätt i tiden

- Fortbildningen i kursdesign omfattar cirka 40 timmar och erbjuds med en kursstart nu i vår och en start under hösten. Kursen kommer helt rätt i tiden och kommer att vara anpassad för våra lärare hur man kan integrera det digitala med det klassiska lärandet, säger Ann-Sofie Gustafsson, enhetschef Hälsinglands Utbildningsförbund.

Claes Westelius, projektledare samt ansvarig för Digital Learning Lab vid Gävle Högskola, berättar att innehållet anpassats utifrån rådande läge:

- Det är en sorts första hjälpen där vi ger tips och svarar på frågor. Vi ser att det finns ett enormt behov nu när så många ska driva undervisning via distans.

Ta del av designidéer och tips

Lärare från våra vuxenutbildningar i Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn har nyligen börjat i DISA-projektet. Lilian Persson, lärare SFI och Gruv vid CFL Nordanstig är en av deltagarna.

- Jag ser fram emot utbildningen och hoppas få mer kunskap om distans/nätbaserad undervisning. Att presentera en egen undervisningsdesign känns spännande. Det ska bli intressant att få ta del av alla designidéer.

Lilian tror att hon kommer att få många användbara tips att använda i undervisningen på SFI och Grundläggande Vux. Hon får medhåll av yrkeslärarkollegan Anita Hammarström, som ser fram mot både tips från kursledare och kurskamrater.

- Mina förväntningar på den här kursen är att jag ska få vetskap om en massa nya verktyg att kunna använda i mina distanskurser. Känns spännande att göra en egen kursdesign och sedan få den bedömd, konstaterar Anita Hammarström.

Kontakt

Kontakt

CFL Bollnäs

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 12 40

E-post

CFL Nordanstig

Södra vägen 8
829 50 Bergsjö

Tfn 010-454 12 60

CFL Söderhamn

S Järnvägsgatan 7
826 80 Söderhamn

Tfn 010-454 12 80

cfl@hufb.se

Rektor

Anders Danielsson Lans

Tfn 010-454 11 26

Mobil 072-529 12 08

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund