Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Föräldrastöd

SFI-elever från CFL Bollnäs deltar i en veckolång utbildning om barn och föräldraskap. Ett mycket uppskattat initiativ!

Bildbeskrivning

Shida, Srwa, Elin, Eva, Habtendrias och Pernilla är mycket nöjda med engagemanget och på sättet alla deltar med erfarenheter under veckan.

Samma föräldrasituationer

Barn som sätter sig på tvären vid middagsbordet, tonåringar som vägrar gå och lägga sig finns överallt oavsett vilket land du kommer ifrån. Under veckan får elever som läser SFI hos CFL Bollnäs en COPE-utbildning, ett föräldrastödsprogram som vänder sig till föräldrar men även vuxna som lever nära barn.

- Vi håller i utbildningen men det är deltagarna som är experterna på deras situationer, säger Pernilla Sundén från kommunens Individ- och familjeomsorg som mer än gärna vill hjälpa föräldrar till ett gott föräldraskap.

Under utbildningen får deltagarna lära sig om bland annat om barnkonventionen, rättigheter och lagar som gäller.

Engagerade och nyfikna deltagare

- Mycket bra information i filmerna och tips som jag ska testa hemma, konstaterar SFI-eleven Srwa som själv har tre barn och tycker att det är viktigt att förstå varandras situationer. Hon tycker att Sverige är ett bra land för hennes barn.

Efter filmsnuttar och föredrag får eleverna frågeställningar som de pratar ihop sig om i mindre grupper. Därefter lyfter de upp gruppens funderingar inför alla deltagare och utbildare. Det kan till exempel handla om vad du gör om barnet vägrar att borsta tänderna eller sova.

- Bra att alla är med och delar med sig av sina erfarenheter, säger Habtendrias som själv inte har några barn men pratar med värme om att föräldrar och vuxna ska berömma barnen, men självklart påpeka om de gör fel och vad de kan göra bättre. Viktigt att visa hjärta, tillägger han.

En utbildning att jobba vidare på

Shida Kinuka och Pernilla Sundén från Individ- och familje­omsorgen höll i dagens uppskattade utbildning tillsammans med praktikanten Elin Lans. Med till hands under veckan finns även SFI-lärare och språkhandledare för att underlätta eventuella språksvårigheter.

- Vi kommer att fortsätta jobba vidare med det här temat även efter utbildningsveckan, förklarar Eva Björklin, en SFI-rektor som är mycket över att eleverna får ta del av utbildnigen.

 

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund