Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

SFI och entreprenörskap

CFL Bollnäs SFI har en pilotgrupp inom Live Canvas-projektet för att lära sig om företagande samtidigt som de vässar sina språkkunskaper.

Bildbeskrivning

Live Canvas

Hälsinglands Utbildningsförbund är projektkoordinator i EU-projektet Live Canvas (Erasmus+) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och CFL Bollnäs SFI har en pilotgrupp. SFI-gruppen testar verktyget som fokuserar på lärande genom "storytelling" (berättelser) inom företagande på landsbygd och i mindre orter. Förutom i Bollnäs utförs samma projekt i Bulgarien, Portugal, Rumänien och Spanien. 

- Men vi är ensamma om att göra det inom språkutbildning, tillägger Anna-Karin Zachrisson, SFI-lärare och drivande inom projektet.

Stor drivkraft

Lärandet om företagande blir något mer komplicerat på grund av skillnader i språk, kultur och lagar, men andra aspekter väger upp.

- Samtidigt märks en stor drivkraft för företagande och engagemang, både socialt och affärsmässigt hos nysvenskar.

Det konstaterar Tommy Henriksen, som på uppdrag av Näringslivskontoret berättar för gruppen om vilka möjligheter och krav som finns inom egen företagsamhet. 

Både Bollnäs kommun och Arbetsförmedligen har varit med och stöttat projektet med resurser som passat in.

Tommy välkomnar och uppmuntrar de intresserade eleverna att fortsätta fördjupa sig med Starta eget-kurser som Näringslivskontoret anordnar till hösten.

Tommy Henriksen

Många nya ord

Live Canvas har ett webbaserat multimediaverktyg med filmer och berättelser om hur företag på landsbygden kan fungera med till exempel partnerskap, resurser, kunder, inkomster och kostnader. Kort och gott hur deras affärsidé ser ut enligt LIVE Canvas-metoden. Under filmerna stannar gruppen upp och diskuterar begrepp, ord och innehåll. Självklart är det många nya ord att lära sig inom företagande.

De följer metoden och plockar fram tankar och idéer, både stora och små, bollar och beskriver dem för varandra. Framtiden får avgöra om någon i gruppen utvecklat en framgångsrik affärsidé.

Eleverna som är med i pilotgruppen läser D-kursen inom SFI och förbereder sig inför nationella provet nästa vecka. De har kommit långt i det svenska språket och det gör att lektionerna och diskussionerna och håller bra klass.

- De är de duktigaste eleverna vi har, säger Anna-Karin med ett stort leende.

Kontakt

Kontakt

CFL Bollnäs

Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs

Tfn 010-454 12 40

E-post

SFI-lärare

Anna-Karin Zachrisson

Tfn 010-454 13 98

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund