Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Vad är Slussen?

Vi har fortfarande kö till SFI, och har därför var vi startat Slussen för att komma in snabbare i SFI-undervisningen.

Elisabeth Järmens-Wallin, utbildningsledare, tillsammans med Tesfalem Mebrahtu, språkstödjare, och Rolf-Göran Hörnberg, språkhandledare.

Elisabet Järmens-Wallin, utbildningsledare, tillsammans med Rolf-Göran Hörnberg, språkhandledare och Tesfalem Mebrahtu, språkstödjare.

En sluss till svenska språket

Eleverna lyssnar uppmärksamt när språkhandledare Rolf-Göran Hörnberg och hans språkstödjare förklarar possessiva pronomen. Det är full aktivitet på Slussen på Heden i Bollnäs.

Utbildningsledare Elisabet Järmens-Wallin är glad över att Hälsinglands Utbildningsförbund kan erbjuda en ny väg till svenska språket i väntan på SFI.

– Slussen hjälper våra elever att snabbare klara av SFI- studierna när de fått sin plats där, förklarar hon.

Slussen på Heden har funnits sedan i våras. En liknande verksamhet finns också i Söderhamn. Det finns tre spår i Slussen; Alfaslussen för dem som är analfabeter, sluss för de som lite skolerfarenhet upp till årskurs 9 och den tredje avsedd för de som studerat gymnasiet och högre utbildning.

Genom Slussen får eleverna "känna på" svenska språket och undervisningen är anpassad efter förkunskaper.

Kontinuerligt sker också kartläggning av språknivå hos varje individ. Kartläggningen görs av SFI-lärare.

I Alfaslussen studerar 12-16 elever. På Heden finns 48 elever; en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp.

Bildbeskrivning

Högt tempo

Det är högt tempo i Slussen. Undervisningen innehåller gruppundervisning och individuell träning vid datorerna. Språkhandledaren har mycket stöd av språkstödjare från företrädesvis Syrien och Eritrea.

– Vi ser det om angeläget att eleverna är rustade för SFI, betonar Elisabet Järmens-Wallin. När de avslutar Slussen kan de exempelvis alla datorprogram som används i SFI-undervisningen. Det innebär att SFI-lärarna omedelbart kan starta den fortsatta svenskundervisningen.

Rawand Saadonn är en av deltagarna i Slussen. Han vill gärna komma igång med sina SFI-studier och tycker att det är bra att han nu får studera i Slussen.

– Språket är nyckeln till det svenska samhället.

Kontakt

Kontakt

Utbildningsledare

Elisabet Järmens-Wallin

Länkar

Kontakt

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund