Hälsinglands Utbildningsförbund

Publicerad

Våra digitala seniorer

Allt mer digitaliseras i samhället - men är alla åldrar med på tåget? Genom EU-projektet Seniors Go Digital har vi jobbat med en grupp pensionärer för att öka deras digitala kunskaper.

Bildbeskrivning

Seniors Go Digital

En glad och pigg grupp på tio pensionärer samlas på CFL Bollnäs varje vecka och lär sig om digitala verktyg. Det fanns en växande törst och efterfrågan om digital kunskap hos föreningen SPF Seniorerna, och efter att några medlemmar gått en studiecirkel inom datorkunskap gick tankarna vidare. Föreningen hörde av sig till CFL Bollnäs som genom det EU-finansierade projektet Seniors Go Digital, kunde starta upp en pilotgrupp med tio personer.

- Vi har olika förkunskaper i gruppen och jag känner att jag utvecklats mycket, även om jag inte är någon nybörjare, säger Lars-Göran Larsson som imponeras över möjligheterna med Google. Inte bara de fantastiska sökmöjligheterna, men även molnlagringen och apparna som ingår i kontot.

Lars-Göran berättar även om hur bristen på digital kunskap kan forma ett utanförskap för de äldre. Det är något som han gärna vill påpeka för politiker på såväl lokal som nationell nivå.

Två som hade en längre startsträcka än Lars-Göran var Maj Forsberg och Ulla Jonsson, men idag sitter de och skickar mejl och pratar om mobilt bank-id.

- Spännande att vara med och att våga lära sig nya saker, säger Maj och Ulla, som fått en del vänförfrågningar sedan de skapade sina egna facebookprofiler.

En annan kunskap som gruppen lärt sig om är IT-säkerhet, vilket är en viktig del inom digitalisering.

EU-projekt

Seniors Go Digital är ett EU-finansierat projekt (Erasmus+) och summerades i Aten under vecka 8 med alla deltagare från Grekland, Cypern, Italien och Bulgarien. Fyra gruppdeltagare samt IT-pedagogen Maggie Nilsson och rektor Anders Danielsson Lans från CFL Bollnäs deltog i konferensen. Bollnäs har varit projektkoordinator och våra deltagare har lärt sig massvis sedan projektet startade. Alla deltagande länder har jobbat med en plattform med självstudier inom olika områden. Något som pensionärsföreningen gärna tar med sig till sina medlemmar.

- Vid redovisningen nere i Aten var vi och Cypern de mest framstående, berättade en nöjd Lars-Göran Larsson som gav vår IT-pedagog mycket beröm.

- Det gäller att ha tålamod med oss som är nybörjare, skrattar Maj och Ulla och klickar sig vidare.

Seniors Go Digital gruppbild

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund