Hälsinglands Utbildningsförbund

Bussförare

En vuxengymnasial yrkesutbildning omfattande 600 gymnasiepoäng.

Kursbeskrivning

Utbildningen ger dig möjligheter till ett komplett yrke. Körkort för buss (D) samt YKB (Yrkeskompetensbevis) grundutbildning gör dig anställningsbar direkt efter utbildningen. Yrkesförare för persontransporter (bussförarutbildning) är ett ansvarsfullt yrke som ställer höga krav på kunskap och skicklighet hos dig som bussförare. Du måste vara stresstålig och det är viktigt att vara tydlig när du pratar/kommunicerar.

Utbildningen är på heltid och både teoretisk och praktisk. Du kör buss med trafiklärare. Själva utbildningen är kostnadsfri men antagen elev står själv för kostnader gällande kurslitteratur, förarprov, kunskapsprov, tillverkning av körkort hälsodeklaration mm. Du ska klara Trafikverkets kunskapsprov och Transportstyrelsens tester innan du är färdig yrkesförare. Testerna sker på svenska språket.

Förkunskapskrav

Grundskolekompetens eller motsvarande.

B-körkort sedan minst två år och god körvana.

Du måste ha fyllt 24 år (senast en månad före beräknat kursslut).

Om du inte har svenska som modersmål krävs att du har godkänt i kursen svenska som andra språk (grundläggande eller motsvarande).

Studieperiod

Utbildningen startar 12 augusti och pågår till 31januari 2020.

Studieform

Heltidsstudier, 100% studietakt, 600 gymnasiepoäng. Lektionsundervisning sker både teoretisk och praktisk, dagtid i Staffangymnasiets lokaler på Flygstaden i Söderhamn.

Utbildningen omfattar följande gymnasiekurser:

  • Yrkestrafik – vux 300p
  • Persontrafik – vux 200p
  • Servicekunskap 100p

Studiestöd

Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning och utöver tidigare nämnda kostnader kostnadsfri för dig som elev. Den berättigar även till studiestöd, läs mer om detta på www.csn.se. Kontakta vägledningsenheten i din kommun för vidare information och studieplanering.

Ansökan

Ansökan görs via vuxenutbildningen i din hemkommun,

senast 15 maj 2019.

Bifoga betygskopior på eventuellt tidigare studier. Utbildningen genomförs förutsatt att statsbidrag beviljas för utbildningen samt att deltagarantalet fylls.

Ev. frågor besvaras av vägledningen i din hemkommun eller av Petra M Lindström tel. 010 - 454 13 36.


Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund