Hälsinglands Utbildningsförbund

Yrkesförare Buss

En vuxengymnasial yrkesutbildning omfattande 800 gymnasiepoäng.

Bussförare

Kursbeskrivning

Utbildningen ger dig möjligheter till ett komplett yrke. Körkort för buss (D) samt YKB (Yrkeskompetensbevis) grundutbildning gör dig anställningsbar direkt efter utbildningen. Yrkesförare för persontransporter (bussförarutbildning) är ett ansvarsfullt yrke som ställer höga krav på kunskap och skicklighet hos dig som bussförare. Du måste vara stresstålig och det är viktigt att vara tydlig när du pratar/kommunicerar. Utbildningen är på heltid, den är både teoretisk och praktisk. Du ska klara motsvarande prov och tester som Trafikverket kräver. För att genomföra samtliga tester måste du ha lägst betyg E i kurserna. Testerna genomförs i Söderhamn och sker på svenska språket. Du kör buss med lärare men din körträning kan komma att bedrivas i personbil i början. Det kommer inte att finnas utrymme för att arbeta med annat på dagtid mellan 08:00 - 16:00 under utbildningsperioden.

Förkunskapskrav

  • Grundläggande svenska/svenska som andraspråk delkurs 2 eller motsvarande kunskaper.
  • B-körkort för manuell växellåda sedan minst två år och god körvana. Bifoga bilder på körkortets fram- och baksida i din ansökan. Ett körtest kommer att genomföras så tänk på att träna upp dina körkunskaper ordentligt innan testet.
  • Du måste ha fyllt 23 år.

Genomförande

21 augusti 2023 – 24 maj 2024. Studietakt 100%.

Kurser

Yrkestrafik – vux


Persontrafik – vux


Ovanstående kurser kommer att kombineras individuellt med exempelvis grundläggande svenska, yrkessvenska eller servicekunskap utifrån individens förkunskaper.

Exempelvis:

  • Yrkestrafik, Persontrafik, Grundläggande svenska /Yrkessvenska.
    Studieperiod 230821–240524
  • Yrkestrafik, Persontrafik, Servicekunskap
    Studieperiod 230821–240315

Ansökan

Ansök via webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast

Bifoga betygskopior på eventuellt tidigare studier.

Utbildningen genomförs förutsatt att deltagarantalet fylls. Ändring av kurser kan förekomma.

Studiestöd

Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning och kostnadsfri för dig som elev. Den berättigar även till studiestöd, läs mer om detta på www.csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta vägledningsenheten i din hemkommun för vidare information och studieplanering.

Viktiga datum

Kontakt

Ansökan öppnar:

Ansökan stänger:

Kursstart:

Personuppgifter som du lämnar till oss behandlas i syfte att registrera och administrera ditt ärende. Uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen och svenskt regelverk. Om uppgifterna inte är sekretessbelagda kan de komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna sparas tillsvidare. Du kan årligen begära hos förbundet att få information om dina personuppgifter och hur dessa används. Du kan också begära att personuppgifter rättas om de skulle vara felaktiga eller inaktuella. Du kan kontakta personuppgiftsansvarig i förbundet om du har frågor om behandlingen. Se www.hufb.se/dataskydd för mer information om dataskydd och GDPR.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Besöksadress: Kulturhuset, Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs
Postadress: Hälsinglands Utbildningsförbund, 821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se   Tfn 010-454 10 00

Fler kontaktuppgifter

Lämna klagomål/synpunkter

Ansvarig utgivare för hufb.se är Lucas Lund

Hälsinglands Utbildningsförbund