Gå till innehåll

Högskola och yrkeshögskola

Har du långt till närmaste universitet, högskola eller yrkeshögskola? Du behöver inte flytta för att nå högre utbildning. Den finns här. Där vi bor.

Lärcentra

Här kan du studera de flesta utbildningar som högskolor och universitet lägger ut på distans. Du kan alltså bo kvar i Hälsingland och samtidigt studera på högskolenivå, på hemmaplan! Att läsa på högskole- eller yrkeshögskole­nivå här innebär att du är inskriven på ett universitet eller högskola, t ex Högskolan i Gävle, men att du bedriver studierna lokalt. Du får tillgång till lokaler med datorer, digitala lösningar, video­konferens­­anläggning, skrivare och god uppkoppling.

Att läsa på distans kan vara ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet eller tid att ta dig till högskola/universitet eller som vill läsa vid sidan om arbetet.

Sätten att studera på är många; en del föreläsningar ges digitalt, andra hålls på plats. Utbudet av distans/halvdistans/hybrid­kurser och program från högskolor och universitet är stort och växer för varje år!

Är intresset tillräckligt stort kan även utbildningar som normalt bara ges på plats på universitet/högskolor/yrkeshögskolor arrangeras hos oss. Det är bara att fråga oss, så kanske vi kan ordna det. Det finns fler möjligheter än du tror. Här, där vi bor!

Plugga på hemmaplan

Nej, vi är inte ett lärosäte, men du kan läsa både högskole- och yrkeshögskole­utbildningar hos oss, i våra lokaler, tillsammans med andra studenter.

Så här kan det gå till:

  • Platsförlagda studieorter - högskolor har valt att placera utbildnings­grupper på våra lärcentra som ett alternativ till ordinarie campus.

  • Satellitorter - vanligtvis yrkeshögskolor som samordnar utbildnings­grupper på orter där respektive utbildning är eftertraktad på arbets­marknaden.

  • Distansstudier - sitt hos oss, oavsett program eller kurs för att få studiero, inspiration och plugg­kompisar även om ni har olika utbildningar.

  • Tentamen - skriv tentan hos oss istället för att åka långt.

  • Seminarier/föreläsningar - nyttja våra tekniska lösningar och grupprum för att delta i både seminarier och föreläsningar, direkt från lärcentra!

Högskola/universitet

Hos oss kan du, tillsammans med andra studenter nyttja våra lokaler och teknisk utrustning för seminarier, föreläsningar, att skriva tentamen och naturligtvis för helt vanligt vardagsplugg också. Självklart över en kopp kaffe, eller två.

Du kan till exempel läsa socionomprogrammet från Högskolan i Gävle, eller fristående kurser hos oss. Klicka på länken nedanför för mer information!

Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan är eftergymnasial och fokuserar på att utbilda dig med de kunskaper som arbetsgivarna letar efter. Nio av tio får jobb efter avslutat utbildning.

  • Inom yrkeshögskolan utbildas du för en tydlig yrkesroll.
  • Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetslivet.
  • Teori varvas med praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete).
  • Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast mellan ett och tre år långa.
  • Alla är avgiftsfria och berättigar till studiemedel från CSN.

Klicka på länken nedanför för att se vilka yrkeshögskole­utbildningar som du kan läsa genom lärcentra utan att behöva flytta!

Tekniskt basår

Drömmer du om att bli ingenjör, men saknar behörigheten? Nu är det möjligt att både nå rätt behörighet och samtidigt säkra en plats på ett ingenjörsprogram. Ja, självklart läser du ditt tekniska basår på hemmaplan, genom CFL Bollnäs eller CFL Söderhamn!

MOOC

En MOOC (Massive Open Online Course) är en öppen onlinekurs. Konceptet gör att vi, tillsammans med olika lärosäten, har möjligheten att erbjuda högkvalitativa onlinekurser till våra medborgare helt kostnadsfritt.