Gå till innehåll

Vanliga frågor

Att ta steget till högre studier kan vara stort, men här ger vi dig svar på de tio vanligaste frågor som vi får. Okej, det blev elva. Hoppas det kan hjälpa dig.

Behörighetskraven varierar mellan olika utbildningar. Högskoleutbildningar kräver grundläggande eller speciell högskolebehörighet.

Yrkeshögskolans utbildningar kan kräva specifika kurser eller arbetslivserfarenhet. Vissa el-relaterade yrkeshögskoleutbildningar kan till exempel kräva praktisk ellära och elkraftteknik.

Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare om du har frågor om behörighet.

Alla högskoleutbildningar ansöker du genom studera.nu Länk till annan webbplats.

Yrkeshögskola söker du direkt hos utbildningsanordnaren.

Sista ansökningsdag för högskoleutbildningar är 15 oktober för antagning till vårterminen, och 15 april inför hösten.

Sista ansökningsdag för yrkeshögskoleutbildningar varierar mellan olika utbildningsanordnare. Håll koll på respektive hemsida.

Är du heltidsstudent förväntas det att du studerar 40 timmar i veckan. Ofta är det inte obligatorisk närvaro på alla föreläsningar. De flesta kurser har dock några föreläsningar som är obligatoriska, dessa ser man i kursplanen. Missar man en föreläsning får man försöka ta igen det på egen hand. Ibland finns föreläsningen sparad så man kan se den i efterhand.

Vi har inget avtal med någon specifik högskola. Studenterna hos oss läser på många olika skolor i Sverige. De skolor som idag har flest studerande hos oss är Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.

Vi studenter som läser utbildningar från flera av universiteten, högskolorna och yrkes­högskolorna i Sverige. De allra flesta är distansbaserade men även studenter som läser campusbaserade kurser finns hos oss. En del åker till föreläsningen på högskolan men vistas hos oss övrig studietid. Alla är olika och har olika behov.

Utbildningen ges med någon form av distansöverbryggande teknik, till exempel genom videokonferens, Teams, Zoom eller att föreläsaren kommer till lärcentret vid olika tillfällen. Det kan också innefatta att studenten åker till högskolan vid något/några tillfällen per termin. Det brukar också vara uppgifter som ska göras och sedan skickas in till läraren. Undervisningen kan även vara rent webbaserad med föreläsningar via datorn. Kurser brukar avslutas med en tentamen eller en uppgift, skriftlig eller via datorn.

Det finns också rena webbkurser som uteslutande ges via datorn. Ofta förekommer kombinationer av dessa varianter vid distansutbildningar.

Ett program är en hel utbildning på vanligen 3-4 år, som leder till en examen t.ex. sjuksköterska, socionom, grundskolelärare. Programmen består av många kurser, t.ex. matematik, språk, psykologi etc. Det går naturligtvis att läsa endast kurser om man vill.

Antalet föreläsningar varierar förstås beroende på vad du läser. På många utbildningar är det t.ex. lärarledda föreläsningar 1-2 gånger i veckan. En del webbkurser saknar egentliga föreläsningar och bygger på att man sänder in uppgifter via nätet.

Samtliga högskole- och yrkeshögskoleutbildningar är CSN berättigade. Vissa krav på utbildningens längd, studentens ålder och inkomst finns.

Titta på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.för att läsa mer om vad som gäller för just dig.

Alla högskole- och universitetsutbildningar man läser via oss är kostnadsfria. Det som kan tillkomma för studenten är förstås eventuell kurslitteratur.

Det finns yrkeshögskoleutbildningar som är avgiftsbelagda

Det finns en parkering som ligger mellan Torsbergshuset och sporthallen. Efter 8.00 kan det dock vara svårt att hitta plats där.

Vid sporthallen finns det 3 timmars parkeringar, dessutom finns det 24 timmars parkeringar längs gatorna på Gärdet. Vid Schenströms, MAX, Vilhelminapassagen och långtidsparkeringen vid resecentrum finns det också möjlighet till parkering.