Gå till innehåll

Restaurang- och livsmedels­programmet är en lärlingsbaserad yrkesutbildning för dig som vill lära dig mycket om våra härliga råvaror och hur vi tillagar och serverar dem. Programmet handlar om mat i restaurang, storkök och livsmedelsbutik. Bon appétit!

Utbildningen

Tycker du om att laga mat och är intresserad av mat och service? Vill du vara med och forma ett framtida mat-Hälsingland? Vill du pröva dina vingar runt om i världen? Mat är spännande och möjligheterna är många!

Hos oss får du lära dig mycket om våra härliga råvaror och hur vi tillagar och serverar dem. Utbildningen har ett lärlingsupplägg som ger dig både erfarenhet och kontakter i branschen.

Stort fokus lägger vi på att laga gott av närproducerade, lokala och ekologiska råvaror.

RL är ett program som ger dig stora möjligheter i den gastronomiska världen!

Restaurang och livsmedel

Du lär dig ett yrke samtidigt som du får känna på arbetslivet!

Gunilla, SYV

Programmets inriktning

Kök och servering

Programmet och inriktningen handlar om mat i restaurang, storkök och livsmedelsbutik.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning och servering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

elever berättar

Läringsupplägg

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med lärlingsupplägg som är placerat på Nordanstigs gymnasium i Bergsjö.

 • Det är samma utbildning med samma kurser, men skillnaden att läsa ett yrkes­program med lärlings­upplägg är att du utbildas i en annan miljö - på en arbetsplats.
 • Första året läser du de program­specifika kurserna på skolan, medan andra och tredje året gör kurserna på en arbetsplats.
 • Gemensamma gymnasiekurser som till exempel matematik, svenska och engelska läser du i din skola.

Nedan förklarar vi hur det fungerar med antalet dagar i skolan och på arbetsplatsen, samt hur en vecka på programmet kan se ut för dig varje årskurs.

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

 • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
 • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

 • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
 • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

 • 3 dagar med yrkeskurser på företag
 • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Frågor om lärlingsupplägget? Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare!

År 1

RL-eleven har sin grundutbildning på Nordanstigs gymnasium två dagar i veckan. Resterande tre läser eleven gymnasie­gemensamma ämnen som till exempel matematik, svenska, engelska, och idrott.

År 2

Är på en storkök tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från RL-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen som till exempel historia, samhällskunskap och individuella val på Nordanstigs gymnasium.

År 3

Är på en lunchrestaurang tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från RL-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven på Nordanstigs gymnasium och studerar gymnasie­gemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val.

Läs mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Bra att veta

Under dina studier kommer du som lärling att göra mycket arbetsplatsförlagt lärande. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis restauranger och storkök.

Att få in verkligheten i skolan är viktigt för oss och du får en spännande möjlighet att träffa de lokala producenterna av råvarorna som vi tillagar.

Vi samarbetar även med branschen i vår region för att skapa en intressant och lärorik utbildning för att göra dig anställningsbar direkt efter studenten.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Elever från HT och RL vid Orbaden

Efter utbildningen

Jobb/yrkesutgångar

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom branschen då restauranger, hotell, storkök och livsmedelsbutiker är i stort behov av utbildad personal. Det finns gott om jobb för dig som verkligen vill! Du kanske får en del kontakter och väcker ett intresse genom din APL/praktik?

Direkt efter studenten kan du till exempel arbeta som:

 • Butiksäljare inom mat och livsmedel
 • Charkuterist
 • Kock
 • Servitör/servitris

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Flera av våra RL-elever väljer att vidareutbilda sig inom mat, dryck, näringslära och ekologisk hållbarhet.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!