Gå till innehåll

Det här är ett program för dig som är intresserad av elteknik eller dator- och kommunikationsteknik. Båda inriktningarna är uppbyggda så att teori integreras med praktiskt arbete.

Utbildningen

Genomgående under utbildningen är att du arbetar med kurser som ger dig mycket goda kunskaper inför ditt framtida yrkesval.

I årskurs 1 jobbar alla gemensamt med grundläggande ämnen till både Data och Elteknik.

I årskurs 2 väljer man inriktning och specialiserar sig.

Naturligtvis kan du som elev i båda inriktningarna välja att lägga till svenska och engelska så att du får grundläggande högskolebehörighet.

El och energi

Programmering är mitt drömyrke!

Najib, tidigare elev

Programmets inriktningar

Data

I dator och kommunikationsnät får du lära dig att bygga olika typer av datorer till nätverk och serverlösningar. Du kommer efter utbildningen att kunna bygga, konfigurera och felsöka på olika typer av nätverk och tillhörande utrustning som stödjer nätverket.

Under utbildningen läser du även programmering, webb­utveckling och webbserverprogrammering.

Elteknik

Med elteknik som grund kan du i princip arbeta över hela värden. Exempelvis kan du arbeta som installationselektriker, inom industri eller larm och säkerhet.

Du får lära dig att installera och planera olika typer av belysning, kraft, larm, automatiserade system samt övervakningssystem.

Under utbildningen får du även lära dig använda cad.

Våra elever berättar

Bra att veta

Under dina studier kommer du att göra minst fem veckor arbetsplatsförlagt lärande varje år. Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis olika elektrikerföretag, larm- och fiber­installatörer eller IT-konsulter.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Elev tittar på datorkomponent

Efter utbildningen

Jobb

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom till exempel larm- och säkerhetsföretag, stora som små elföretag. Beroende på vilken inriktning du väljer finns intressanta yrken som:

  • Fiberinstallatör
  • Industrielektriker
  • Installationselektriker
  • IT-tekniker
  • Larminstallatör
  • Servertekniker

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Det finns gott om intressanta utbildningar för dig som gått el- och energiprogrammet som till exempel sol-, vind- och vattenkrafttekniker, mer avancerad elteknik eller programmering inom automation eller webb.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!