Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill ha en bred studiebakgrund inför högskole-/universitetsåren. Vi erbjuder tre inriktningar; media, musik och samhälle.
Utbildningen
På Samhällsvetenskapsprogrammet får du kunskaper kopplade till verkliga livet. Här studerar du samhället ur ett socialt, politiskt, kulturellt, historiskt och globalt perspektiv.
Tycker du om att arbeta kreativt, hitta lösningar och utvecklas tillsammans med andra människor har du hittat rätt om du väljer Samhällsvetenskapsprogrammet.
Du blir, på många sätt, väl förberedd för vidare studier på högskola och universitet.
Du väljer programmets inriktning inför år 2 och får fokusera på det du tycker är intressant!
Samhällsvetenskap
Jag vill plugga vidare,
så samhälle passar mig väldigt bra!
Johanna, tidigare elev
Programmets inriktningar
Medier, information och kommunikation
I den här inriktningen får du bland annat fördjupa dig inom journalistik, reklam och information. Här får du lära dig mer om mediernas viktiga roll i samhället och hur man kan använda olika medietekniker för att förmedla budskap.
Vi arbetar både teoretiskt och praktiskt med de olika medieformerna, till exempel fotografering, journalistik, skoltidningsarbete, reklam- och filmproduktion.
Samhällsvetenskap
Du får bredda, fördjupa och tolka din förståelse av samhällsfrågor. Den här inriktningen ger dig kunskaper om samhällsstrukturer och om olika människors livsvillkor.
Här får du möjlighet att reflektera, analysera, kommunicera och diskutera. Det kan till exempel handla om etik- och moralfrågor, miljöfrågor, religion och historiska jämförelser.
Bra att veta
Du får djupa kunskaper om världen genom att studera globalisering, internationella relationer och hållbar utveckling.
Väljer du Samhällsvetenskapsprogrammet ökar möjligheterna att i framtiden studera och arbeta utomlands eftersom du läser 200 poäng språk.
Efter utbildningen
Studera vidare
Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och efter examen är du väl förberedd för högskolestudier inom främst samhällsvetenskapliga områden, men även inom informatik,
Arbete
Exempel på yrken som våra gymnasieelever kan gå till efter avklarad högskole-/universitetsexamen kan vara:
- Arkeolog
- Beteendevetare
- Journalist
- Fysioterapeut
- Kommunikatör
- Kriminolog
- Lärare
- Marknadsförare
- Polis
- Psykolog
- Sjuksköterska
- Socionom
- Statsvetare